Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Червени линии няма да слагаме". ИТН изявиха готовност да управляват с бившите си коалиционни партньори


Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" на консултациите при президента Румен Радев, 15 юли
Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" на консултациите при президента Румен Радев, 15 юли

Партия "Има такъв народ" би преговаряла с бившите си коалиционни партньори за съставяне на правителство. Това стана ясно в петък по време на консултациите, които президентът Румен Радев провежда с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

До тях се стигна, след като "Има такъв народ"се изтегли от управляващата коалиция през юни и заедно с опозицията гласува вот на недоверие на правителството на Кирил Петков. След като двете най-големи парламентарни групи (ПГ) - на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, върнаха неизпълнени мандати, третият предстои да бъде връчен на група, избрана от Радев.

По време на консултациите с "Има такъв народ" председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов каза, че според ИТН е най-добре евентуално ново правителство да бъде със същите четири партии, защото, по думите му, като основни положения и цели те са сходни.

"Смятаме, че наистина е по-добре в тази кризисна ситуация отново да има правителство. Според нас е най-добре със същите четири партии, защото като основни положения и цели ние сме сходни, ние не се различаваме. Имаме, разбира се, разминавания, но те са по-малки от общите ни цели, за разлика от ГЕРБ и ДПС, с които нямаме допирни точки в тази посока", каза Йорданов.

"Ние червени линии няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори", добави той.

Йорданов отново обвини лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев за разпадането на коалицията и призова те да отстъпят "малко по-встрани" и да дойдат на власт хора, които са "по-скоро с експертиза, отколкото политически лица".

На 8 юни юни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов оттегли партията си от управляващата коалиция под претекст, че Петков е водил двойствена външна политика по темата за евроинтеграцията на Скопие.

Така се оформи и ново опозиционно мнозинство в парламента, което подкрепи внесен от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета.

"Необходимо ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и да изпълни необходимите реформи", каза президентът пред представителите на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Той добави, че инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота "все по-труден".

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00

"Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса, пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка", каза още Радев. Той подчерта и че е необходим работещ парламент, тъй като много от законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) все още не са внесени в парламента.

Премиерът в оставка Кирил Петков каза, че от "Продължаваме промяната" ще бъдат "максимално диалогични с третия мандат, ако бъде даден на съществуващите коалиционни партньори". От партията върнаха пъврия мандат неизпълнен. Те водиха преговори в продължение на една седмица с независими депутати и представители на други парламентарни групи, но не успяха да съберат минимума от 121 народни представители в срок.

По-късно по време на консултациите Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, каза, че партията може да бъде "моторът за съдебната реформа". "В момента вече казваме, че единствено и само с ГЕРБ може да се случи съдебна реформа", каза Атанасова.

Съдебната реформа след 12-годишното управление на ГЕРБ е един от приоритетите, около които се обедини управляващата коалиция по време на съставянето на кабинет в края на миналата година. Във връзка с това четирите партии - ПП, ДБ, ИТН и БСП, отказаха да разговарят с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство.

На консултациите с ДПС лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че "са нужни нови предсрочни избори".

"Политическата конюнктура в момента диктува България да има ценностно хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство в Народното събрание и управление на страната", каза още Карадайъ.

След консултациите на БСП с Радев, лидерът на партията и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова каза, че първата политическа сила трябва да излъчи премиер, както и че от БСП предпочитат политически пред експертен кабинет.

От ДБ също потвърдиха, че са готови да водят диалог за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. По думите на председателят на ПГ на партията, ако получи третия мандат, "Демократична България" ще води диалог в рамките на настоящите четири формации от досегашната коалиция, със "сериозни изводи от нейния разпад".

От "Възраждане", последната партия, с която Радев проведе консултации, изразиха мнение, че "най-доброто решение за успокояване на обществената нагласа са новите избори".

В случай че третият мандат не бъде оползотворен, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG