Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът връчи третия проучвателен мандат на БСП


Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски пред президентството, 18 юли.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на парламентарната група на партията Георги Свиленски пред президентството, 18 юли.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на парламентарната група(ПГ) на БСП Георги Свиленски. Това стана в понеделник в президентството.

Това е третият път, в който Радев връчва на левицата последния мандат за съставяне на кабинет. Предишните два бяха след парламентарните избори през април и юли миналата година.

"Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за спокойстието, сигурността и благоденствието на българския народ", каза Свиленски.

"БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте и че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти", каза Радев.

Лидерката на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова каза на излизане от президентството, че от партията не биха преговаряли за съставяне на правителство с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Това означава, че ще се търси консолидация на доскорошната четворна коалиция с "Продължаваме промяната", "Демократична България, "Има такъв народ" и отцепилите се от партията на Слави Трифонов независими депутати. След връчването на мандата БСП има седемдневен срок за представяне на министър-председател.

"Продължаваме да стоим зад думите си, че кандидатурата за премиер трябва да бъде излъчена от парламентарната група на „Продължаваме промяната“(ПП)", каза Нинова по-рано през деня. "Имаме добра основа и това е изработената преди две-три седмици програма, която направихме с оглед на първия мандат".

По думите ѝ в програмата са заложени много социални елементи като например безплатни учебници за децата до 12 клас.

"Що се отнася до министрите, нашият колективен орган потвърди четирите министерства в структурата на следващия кабинет, четиримата досегашни министри", каза още Нинова.

В края на миналата седмица социалният министър в оставка Георги Гьоков каза пред Нова нюз, че БСП е склонна да се откаже настоящите ѝ министри да продължат да заемат постовете си, ако това бъде условие за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент.

ПП, и ГЕРБ върнаха първите два проучвателни мандата неизпълнени. Ако и след връчването на третия не се стигне до избор на кабинет, Радев ще трябва да разпусне парламента и да насрочи поредни предсрочни избори. Той вече декларира, че не би искал евентуален бъдещ вот да се провежда преди октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG