Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще положим всички усилия". "Продължаваме промяната" обмисля вариантите за кабинет


Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андряй Гюров (отляво надясно).

Ръководството и депутатите от парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) обсъждат на изнесено заседание възможностите за съставяне на правителство с третия мандат, който предстои да бъде връчен от президента Румен Радев, съобщиха от партията.

От "Демократична България" и БСП вече обявиха, че ако получат третия мандат, ще предложат премиерския пост на "Продължаваме промяната", а и очакват формацията да има водеща роля.

От "Има такъв народ" също заявиха готовност да преговорят за участие в нов кабинет в четиристранен формат, но при условие, че премиерът в оставка Кирил Петков и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не участват в него.

Едно от споменаваните имена като възможна компромисна номинация за министър-председател беше това на бившия председател на парламента Никола Минчев.

Той коментира в петък пред БНТ, че с колегите му в ПП "ще положим всички усилия, за да има кабинет в рамките на този парламент, тъй като си даваме сметка, че най-важното в момента е да има и работещ парламент".

В предаването "Панорама" той обяви, че при колективно решение да го издигнат за премиер, няма да откаже.

"Ако всички вземе това решение, аз няма да избягам от отговорност, но на първо място е програмата, след това са личностите и след това идва решението", каза Минчев в предаването "Панорама".

По думите му вероятността за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент зависи от решението на Радев на кого ще връчи третия мандат. Минчев е на мнение, че той бъде получен от ДПС или "Възраждане", очевидно ще има предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG