Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев ще прави нови консултации, ако ГЕРБ върне втория мандат. Не иска избори преди октомври


Президентът Румен Радев се завърна във вторник в София от двудневно посещение в Черна гора.
Президентът Румен Радев се завърна във вторник в София от двудневно посещение в Черна гора.

Президентът Румен Радев ще покани на нови консултации всички парламентарни партии, ако ГЕРБ върне втория мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Това заяви държавният глава при завръщането си от Черна гора във вторник.

Той анонсира, че предстои “до дни” втората по големина парламентарна сила да получи втория мандат, след като в петък номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” Асен Василев върна първия.

Освен това Радев подчерта, че ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, той не иска те да се провеждат преди началото на октомври.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нееднократно декларира, че съпартийците му ще върнат мандата наизпълнен. Това означава, че президентът ще трябва да реши на кого да връчи третия, последен мандат. През последниоте дни от “Демократична България” декларираха готовност да опитат да предложат технократско правителство.

Радев не за първи път коментира, че евентуалното бързо провеждане на процедурата по връчване на мандатите би довело до потенциално разпускане на парламента към края на юли, което би означавало да се насрочат избори през септември. При такъв сценарий президентът обаче се притеснява от ниска избирателна активност.

“Предстои да връча мандат на втората по численост група. Ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарни партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство”, каза Радев.

По думите му, “ако партиите решат отново предсрочни избори, считам за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент със засилено участие”.

Президентът смята, че до края на юли парламентът ще бъде натоварен с “големи очаквания” и затова призова за “управленско мнозинство, което не с лозунги и пиар, а с реална и последователна работа да се ангажира с европейската интеграция на България и да не допусне страната да остане в периферията на Европа”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG