Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" бави алтернативни доставки на газ и е в готовност да отвори сметка в рубли


Вратата за доставки от "Газпром" не е затворена
Вратата за доставки от "Газпром" не е затворена

Около 40 на сто ще е недостигът на газ през зимата. Това каза в интервю за Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. Причината за това обаче не е недостигът на газ на пазара, а възможността за възобновяване на доставките от "Газпром".

"От обявените като „договорени“ доставки на 7 танкера с втечнен газ, сигурна към момента е доставката и разтоварването само на първия танкер през октомври. Проблемът пред другите са слотовете за разтоварване, особено в периода ноември-декември, когато всичко е резервирано", каза Топчийски.

Защо само 7 танкера като за зимата са нужни 14

Седемте танкера обаче осигуряват половината от необходимото количество.

„Има два аргумента, за да бъдат седем, а не 14, което ще покрие цялото потребление“, каза Топчийски. „Първо ние сме изискали допълнителни оферти за още седем от други доставчици, т.е. да диверсифицираме доставките, а не да са само от един и вторият много важен момент все пак е „Газпром“. Въпреки, че няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията“, добави той.

Разговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките са с предимство пред осигуряването на газ от алтернативен източник

От думите на Иван Топчийски става ясно, че разговорите с „Газпром“ за възобновяване на доставките са с предимство пред осигуряването на газ от алтернативен източник. Топчийски каза, че последният разговор с ръководството на руската компания е бил преди три седмици. „Ние не затваряме страницата“, каза Топчийски.

Той обясни, че „стига да имаме гаранции, че няма да има риск за „Булгаргаз“, дружеството ще открие сметка в рубли. От „Булгаргаз“ са изпратили и писмено притесненията си, свързани с отварянето на тази сметка, но до този момент нямат отговор от руската компания. Именно с този отговор е обвързано решението за доставка на пълния обем договорени танкери с втечнен газ.

„Ако се реализират някакви доставки от "Газпром", няма да имаме какво да правим този газ, няма къде да го съхраним или използваме", каза Топчийски като аргумент за недоговарянето на пълното количество необходим газ за зимата.

Купила ли е "Булгаргаз" руски газ на по-скъпа цена

Пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов каза, че "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо. Според него това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лева загуба.

„Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да купи капацитет, да излезе на борсата (има издаден от КЕВР лиценз за търговия на природен газ), вместо да купи количества, "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на "Булгаргаз", което силно повиши цената у нас", каза Иванов.

"Няма такава загуба", каза за Свободна Европа Иван Топчийски. По думите му дружеството е приключило първите шест месеца на печалба. Той обясни, че Иванов е прав за това, че цената е с 20 евро по-висока заради краткосрочните договори.

Топчийски каза още, че причината да няма дългосрочен договор е, че повечето доставчици "не бяха много склонни да продават по дългосрочни договори, защото търсенето е голямо и в следващите 12 месеца могат да продават на по-добри цени".

Какви решения предлага шефът на КЕВР

Иванов каза, че трябва да се предприемат мерки по три направления, за да са спокойни потребителите. „Първо трябваше още от 31 март, когато излезе указа на президента Путин, „Булгаргаз“, респективно правителството чрез министъра на енергетиката, да започнат разговори за търсене на възможност за подписване на дългосрочен договор за доставка на газ“, каза Иванов. Според него за това са били изгубени четири месеца.

Втората мярка е пускането в експлоатация на интерконектора Комотини-Стара Загора. „Това, ако се случи, българските граждани, още през октомври, ще почувстват спад на цената. Цените там са изключително атрактивни за България“, каза Иванов.

На 8 юли тогавашният премиер Кирил Петков и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис откриха газовия интерконектор Гърция-България (IGB), но той все още не работи.

"Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023, тъй като участваме в него с 20%. "Тогава няма, както сега, да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация", обясни председателят на КЕВР.

Строежът на този терминал започна през май тази година.

Енергийната политика на страната вече се води от служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Като приоритет пред новите управляващи президентът посочи "сигурност на доставките и цена на енергоносителите". Според Радев "гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения".

В края на юни Кирил Петков предупреди, че служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" за плащане на газа в рубли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG