Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не се допуска въвличането на страната в конфликт". Радев поиска сигурност от служебния кабинет


Президентът Румен Радев назначи служебно провителство с премиер Гълъб Донев 

Президентът Румен Радев назначи четвъртото си служебно правителство и постави сигурността като основен приоритет в контекста на войната на Русия срещу Украйна и нарастващото напрежение на Балканите.

"Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допуска въвличането на страната ни в конфликт", каза Радев. Различията в разбирането на позицията на България по отношение на войната срещу Украйна беше една основните точки на напрежение между Радев и правителството на Кирил Петков.

На второ място като приоритет президентът посочи "сигурност на доставките и цена на енергоносителите". Според Радев "гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения". В края на юни Кирил Петков предупреди, че служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, може бързо да сключи сделка с "Газпром" за плащане на газа в рубли.

Третият приоритет, който очерта Радев е свързан с преодоляването на продоволствената криза. "Важен приоритет е да се осигури предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители и овладяване на ръста на цените", каза президентът.

Като продължение на политиката на редовното правителство прозвучаха думите му, че "обществото ни очаква да чуе и цялата истина на ремонта на автомагистрала "Хемус", ремонта на язовирите, но и действия за безопасното движение на пътищата".

Според Радев служебното правителство поема управлението на страната в труден момент. Налице са "обществена умора от острото политическо противопоставяне, инфлация и обедняване. Непосилни цени на горива и енергоносителите, тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа".

Служебният премиер Гълъб Донев каза, че основни приоритети на кабинета ще бъдат "организирането и провеждането на честни избори, възстановяване на доверието между институциите и сваляне на политическото напрежение". За себе си той каза, че "не губя равновесие от високото и не търся вратичка в закона".

Кабинетът, ръководен от Донев е стотното българско правителство. Редовното правителството на Кирил Петков подаде оставка в края на юни. До нея се стигна след успешния вот на недоверие в парламента, който беше внесен от ГЕРБ след напускането на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) от управляващата коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG