Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът временно върна бившия председател на КЕВР Иван Иванов


Иван Иванов
Иван Иванов

Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов ще продължи да изпълнява функциите на председател до встъпването в длъжност на нов ръководител на регулатора. Това реши Народното събрание в четвъртък с помощта на гласове от "Продължаваме промяната" (ПП).

Новината идва, след като преди близо две седмици решението за избирането на досегашния председател Станислав Тодоров през февруари беше обявено за противоконституционно от съда.

Решението за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд във връзка с избора на председател на КЕВР беше подкрепено със 132 гласа "за", два "против" и осем "въздържал се". От "БСП за България" не участваха в гласуването.

"За" гласуваха ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и половината депутати на ПП. Другата половина от народните представители на ПП, както и БСП, "Демократична България", "Възраждане" и независимите не участваха в гласуването.

След като енергийният регулатор преустанови работата си преди две седмици, той призова за бързо избиране на нов председател. За това обаче е необходима процедура, за която няма да има време в настоящия парламент, след като БСП върна третия проучвателен мандат на президента Румен Радев по-рано през деня.

Предстои Радев да разпусне Народното събрание, а избирането на нов ръководител на КЕВР се очаква да се извърши от депутатите, избрани на предсрочните избори наесен.

Предложението за връщането на Иванов е внесено от Ива Митева от ИТН. То предизвика спор в Народното събрание, по време на който от партията обвиниха началника на кабинета на бившия премиер Кирил Петков Лена Бориславова за "нелепата ситуация" с регулатора.

"Попаднахме в тази нелепа ситуация, заради Лена Бориславова, това е истината", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Той каза, че Бориславова се е намесила, като се е обаждала на Ива Митева.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" посочи, че като коалиционни партньори ИТН са взели заедно решения и заедно трябва да носят последствията от тях. "Това решение беше взето януари и тогава вашето мнение и това на Ива Митева бяха взети под внимание", обърна се той към Йорданов.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че в сряда от партията са предложили трайно решение и една законодателна програма, която е включвала и избор на председател на КЕВР. "Смятаме, че това беше правилният път, затова днес няма да участваме в това гласуване и няма да подкрепим такова искане", каза той.

Депутатите избраха Станислав Тодоров за председател на КЕВР на 9 февруари тази година. Номинацията му беше издигната от ПП и беше подкрепена със 128 гласа „за“ и 13 „против“.

На 21 юли Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Тодоров, след като беше сезиран от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG