Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме договорен слот". "Продължаваме промяната" предложи съдействие на кризисния щаб за газа


Бившият премиер Кирил Петков
Бившият премиер Кирил Петков

България има договорен вариант за доставка на втечнен газ за октомври. Това съобщиха от „Продължаваме промяната“ няколко часа след като от служебното правителство обявиха, че създават кризисен щаб, който "да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора".

„Както стана ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени около 30 долара по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ“, казват от „Продължаваме промяната“.

Партията на бившия премиер Кирил Петков посочва, че има договорен слот за доставка на газ за октомври. Такъв слот е нужно да се запази на газов терминал, за да може корабът с втечнен газ да се разтовари и регазифицира. Според „Продължаваме промяната“ има и две опции за доставка през ноември и служебният кабинет може да ги разгледа.

Бившите управляващи апелират да не се всява страх и пишат, че остават „на разположение да окажем съдействие“. Според тях приоритет на служебното правителство трябва да е осигуряването на надеждни доставки „като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време“.

В сряда служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че създава междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача "да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора".

Щабът трябва да предложи "решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията".

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че "ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна, за да не употребя думата критична", газ имало само до края на септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG