Връзки за достъпност

Извънредни новини

Азерски газ ще потече по тръбата от Гърция на 1 октомври, съгласиха се строителят и енергийният министър


Румен Радев се срещна с представители на гръцката компания строител "Авакс" в София в петък.
Румен Радев се срещна с представители на гръцката компания строител "Авакс" в София в петък.

Гръцката компания строител на газовия интерконектор между Гърция и България - „Авакс“, си даде краен срок до 8 септември да приключи всички недовършени дейности по обекта и да получи необходимите разрешения от българските власти. Това каза ръководството на строителната фирма по време на среща с президента Румен Радев в петък.

Това даде основание на енергийния министър Росен Христов да каже, че природният газ от Азербайджан ще потече към България още на 1 октомври.

На срещата в петък в президентството присъстваха още и ръководството на проектната компания възложител на строежа – „Ай Си Джи Би“, служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството - Росен Христов и Иван Шишков, вицепрезидентът Илияна Йотова.

Представителят на строителната компания „Авакс“ каза още, че дружеството е имало затруднения да се ориентира в точните технически изисквания на българската нормативна уредба за пускането на обекта в експлоатация, но вече е получило разяснения и е в състояние да се справи. Той добави, че в рамките на ангажимента за двегодишна гаранционна поддръжка ще е на разположение.

Теодора Георгиева от "Ай Си Джи Би" (ICGB) потвърди, че работите са на финалната права, основните от тях са извършени и остават съпътстващите по узаконяването.

По време на откритата част от срещата бяха произнесени взаимни уверения във важността на обекта за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за България и за региона, съобщава Дневник. Срещата е част от усилията на президента да потвърди, че диверсификацията на газовите доставки е негов приоритет.

„Интерконекторът е от национално значение. Не е важен само за нашите две страни, но и има значение за постигането на реална диверсификация за страните от Централна и Източна Европа“, каза Радев.

Енергийният министър Росен Христов също увери, че се прави всичко възможно да се осигури достатъчно газ и то на най-ниските възможни цени. По думите му дали ще се стигне до купуване на газ от руския „Газпром“ зависи от това дали ще се осигурят нужните количествата чрез останалите източници – азерски газ по тръбата с Гърция и втечнен газ.

Президентът свика срещата, след като двама служебни министри – Христов и транспортният Христо Алексиев – изнесоха подвеждаща информация за резултатите от проверка, направена на интерконектора. Те казаха, че са установили, че по тръбата не тече в газ и че строежът на газопровода не е завършен.

Тези твърдения впоследствие се оказаха подвеждащи, защото интерконекторът не е пуснат все още в експлоатация и по него не се и очаква да „тече газ“. Освен това думите на министъра се разминават и с показанията на измервателни уреди, които се виждат на кадри от министерската проверка. Всъщност в тръбата има газ, който се складира там, защото от средата на юни се правят тестове с горивото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG