Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Луксозна сграда с мебели". Двама министри не откриха газ в интерконектора, който не работи


Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков
Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков

Служебните министри на регионалното развитие Иван Шишков и на транспорта Христо Алексиев провериха строителството на газовата връзка с Гърция.

"Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи. Но правим всичко възможно това в най-ускорени срокове да бъде факт", каза Алексиев.

Интерконекторът с Гърция още не е влязъл в експлоатация и по него не се доставя природен газ. В края на юни по трасето бяха проведени успешни тестове с пренос на природен газ. При откриването Кирил Петков каза, че „завъртяхме крана. Вече в тези тръби има газ, налягането е високо".

Свободна Европа попита проектната компания на кои дати са провеждани тестове с природен газ и има ли такива, които са били планирани за момента на проверката. От там отговориха, че тестове с газ се провеждат от средата на юни.

Служебното правителство и членовете на правителството на Кирил Петков водят спор на какъв етап е изграждането на газовата връзка с Гърция и кога може да влезе в експлоатация.

Бившият премиер Кирил Петков и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис откриха газовия интерконектора в началото на юли.

Тогава от Министерския съвет съобщиха, че линейната част на газопровода е изпълнена изцяло.

"Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, до която няма ток и няма хубав достъп до нея", каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. Той каза, че държавата започва всеки ден да проверява обекта и цялата документация.

"Завършването на интерконтектора с Гърция е приоритет на служебното правителство и на кризисния щаб", каза Христо Алексиев. По думите му "държавата е мобилизирана и ще помогне на строителя да приключи този обект" до началото на отоплителния сезон.

Във вторник служебният енергиен министър Росен Христов за пръв път публично допусна възможността България да поднови доставките от "Газпром". Той каза, че приоритетът е търсене на алтернативни доставки. И след това съобщи, че е поискал отсрочка за подписване на договор точно за такива доставки.

В сряда "Булгаргаз" обяви търг за доставки на втечнен природен газ. До 18 август ще се търсят общо 5.5 млн. МВтч или около 550 млн. куб. м суровина за периода октомври, ноември и декември 2022 г. с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG