Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът "Донев" разглежда "Газпром" като "последен вариант" за доставка на газ


Служебният енергиен министър Росен Христов
Служебният енергиен министър Росен Христов

Служебният кабинет на Гълъб Донев обмисля всички възможни източници на природен газ за България, включително и руската държавна компания "Газпром", но тя е "последният вариант". Това каза служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ в четвъртък.

Още в първите дни след назначаването си от президента Румен Радев, служебната власт описа състоянието на българската енергетика с думите "хаос и разруха", създаде кризисен щаб и каза, че "ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, ако не критична".

Предишните управляващи определиха тези действия и думи като всяване на паника и обвиниха служебното правителство, че подготвя почвата за възобновяване на преговорите с "Газпром". Тя едностранно и в нарушение на съществуващия договор спря доставките за България през април и така се стигна до това страната да остане без основния си доставчик.

Междувременно започнаха и серия от протести срещу евентуалното възстановяване на газовата зависимост на страната от Русия.

Във вторник Росен Христов за пръв път публично допусна възможността България да поднови доставките от Русия. Тогава той поясни, че приоритетът е търсене на алтернативни доставки с уточнението, че е поискал отсрочка за подписване на договор точно за такива доставки.

"Не искам да подписвам дългосрочен договор с нито една компания", заяви Христов в четвъртък пред БНТ.

По думите му служебният кабинет все още не е влязъл в контакт с "Газпром", "защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти". Министърът уточни, че ако се водят преговори с "Газпром", те ще са за доставки по действащият в момента договор, който изтича в края на годината.

Всъщност руската компания спря едностранно газовите доставки за България заради нежеланието на правителството на Кирил Петков да се съобрази с условието на Москва – да открие българска сметка в свързаната с "Газпром" "Газпромбанк", за да превежда там дължимите суми по договора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG