Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици на протест за газова независимост и седем въпроса към властта


Стотици се събраха на протест пред президентството
Стотици се събраха на протест пред президентството

Стотици хора се включиха във втория протест с искане за газова независимост на България от Русия. Събитието е организирано във Фейсбук под надслов #ГАZwithme.

Организаторите казаха, че са изпратили седем въпроса на служебния кабинет, които са били препратени за отговор към няколко министерства.

Първата демонстрация за газова независимост се състоя в петък заради изявления от представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциално би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на "Газпром".

Серията от протести под надслов #ГАZwithme призовават работата по интерконектора да бъде завършена веднага, както и да не бъдат подновявани преговорите с "Газпром" за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ.

В понеделник организаторите изпратиха до партиите отворено писмо със седем въпроса. Сред тях бяха: с кои доставчици на нефт и газ да преговаря България; какво предлагат за подсилване на отбраната на страната; какви мерки в подкрепа на украинските бежанци предлагат; каква позиция ще заемат по исканията на Русия за екстрадиране на руски граждани; както и чий е полуостров Крим. Последният въпрос е препратка към изказване на Румен Радев от 2017 г., че в Крим "се вее руски флаг и това е реалността".

"Към този час, единствено "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са ни отговорили. Дадохме достатъчно време на всички. Мълчанието също е отговор - на безсилие и зависимости", пишат в сряда до медиите организаторите на демонстрациите.

Те уточняват, че в отговор на изпратеното им писмо от служебното правителство са заявили, че "препращат тези 7 политически въпроса за разработване на отговори от няколко министерства, заедно с неизпратени и неизвестни за нас 12 листа приложения”.

"Този псевдо-отговор от Министерския съвет показва, че служебният кабинет няма желание да решава проблемите, бави процесите и крие своята обща геополитическа ориентация, в контекст на руската война в Украйна и обединени санкции срещу режима на Путин от цивилизования свят", смятат протестиращите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG