Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившите управляващи предупредиха за "опасен завой към Москва"


Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" разкритикуваха действията на служебното правителство по темата с доставките на газ.
Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" разкритикуваха действията на служебното правителство по темата с доставките на газ.

Бившият премиер Кирил Петков обвини служебния кабинет за това, че бави пускането на газовата връзка с Гърция, а "Демократична България" (ДБ) предупреди, че новият кабинет планира да приеме ултиматума на Москва за плащания в рубли и да върне страната към газова зависимост от Русия.

Позициите на лидера на "Продължаваме промяната" и бившите му коалиционни партньори дойдоха на фона на информация, че ключовата газова връзка с Гърция може да се забави заради пречки при сертифицирането. Това беше потвърдено пред Свободна Европа от проектната компания ICGB (Ай Си Джи Би).

В публикация във Фейсбук Кирил Петков определи действията на служебното правителство като "две крачки назад" и саботаж на газовата връзка, която би гарантирала на страната по-големи и сигурни количества газ.

"Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?", написа Петков.

От ДБ също разкритикуваха действията на служебното правителство и новосъздадения кризисен щаб и ги определиха като "опасен завой към Москва".

"Апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът, не може да се тълкуват по друг начин освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия: първо, да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли, и второ, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с "Газпром", се казва в позицията на ДБ, разпространена в петък.

Според тях най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, тъй като "Газпром" целенасочено намалява или спира договорените количества.

"Няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца", посочват от ДБ.

Поради тази причина от коалицията обявиха протест пред президентството заради газовата политика на служебното правителство.

По-рано в петък проектната компания ICGB (Ай Си Джи Би) потвърди пред Свободна Европа за отказ ключови промени в управлението ѝ да бъдат вписани в търговския регистър. Дружеството посочи, че става дума за несъответствие, което е "лесно преодолимо".

Министерството на енергетиката обаче отрече служебният министър да е отменял назначения в ICGB. Институцията посочи, че отказът за вписване не е резултат от заповед или решение на министъра, а е на Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България.

Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG