Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само един танкер ще достави газ от САЩ. Служебното правителство ще търси алтернатива по тръби


Министърът на енергетиката Росен Христов
Министърът на енергетиката Росен Христов

Само една от договорените три доставки с танкери с втечнен газ с американската компания „Шениър“ за „Булгргаз“ през 2022 г. ще бъде осъществена. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Доставката ще бъде направена през октомври като по думи на министъра тя ще задоволи 1/3 от количествата необходими за месеца.

Останалите два танкера, които бяха договорени от правителството на Кирил Петков до края 2022 г., няма да могат да бъдат доставени. Причината е, че за тях служебният кабинет не е успял да намери слотове на терминалите за разтоварване и регазификация в Турция и Гърция, които да бъдат на „конкурентни цени“.

„За номеври и декмерви не намерихме слотове, които да направят цената икономически изгодна. Доставката през октомври ще бъде доставена в Турция. Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки“, каза още Христов.

По време на пресконференцията в Министерството на енергетиката Христов не спомена за останалите четири танкера, за които предишното правителство заяви, че е постигнало договорка да бъдат доставени през 2023 г.

Той подчерта, че доставените количества от САЩ за октомври са на конкурентна цена, която е много по-добра от тази, получена на обявения от „Булгаргаз“ търг за доставки.

Министърът добави, че усилията на правителството ще бъдат насочени към осигуряването на средносрочни договори за доставка. Той каза също, че притеснението не е свързано с намирането на количества, а с цената, на която това може да се случи.

„В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегаватчаст, което е гранично за повечето компании за индустрията“, каза Христов.

Като алтернатива на доставките на втечнен газ до края на 2022 г. министърът на енергетиката посочи доставки на тръбен газ, като потвърди, че опция за това е увеличаването на обема на доставките от Азербайджан. От Баку са уверили правителството, че разполагат с нужните количества, а преговорите за цените ще започнат следващата седмица. Христов каза, че за газови доставки са получени и „индикации“ и от турски компании.

Министерството на енергетиката и „Булгаргаз“ ще се включат и на търговете за слотове за доставка за 2023 г. на гръцкия терминал в Ревитуса.

С встъпването си във власт служебният кабинет описа ситуацията в енергийния сектор като „хаос и разруха“. Оттогава досега представители на управляващите на няколко пъти поставиха основен акцент върху липсата на подсигурени доставки на газ за зимата.

Договорката с американската „Шениър“ беше постигната в последните дни на правителството на Кирил Петков. Още тогава бившият министър на енергетиката Александър Николов каза, че е осигурен слот за разтоварване само за единия от трите танкерите, които трябваше да доставят количества до края на 2023 г.

България изпитва сериозни затруднения за осигуряване на доставките на газ, след като в края на април руската „Газпром“ едностранно спря да осигурява гориво в нарушение на дългосрочния договор между двете страни. Оттогава осигурените количества идват от доставки на втечнен газ от САЩ или след борсови сделки с компании доставчици от региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG