Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" удвои резервирания капацитет на терминала за газ в Александруполис


Карта, която илюстрира газовите връзки до терминала за втечнен природен газ
Карта, която илюстрира газовите връзки до терминала за втечнен природен газ

България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат чрез терминала за втечнен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис.

"Булгаргаз" подписа допълнително споразумение с ГАЗТРЕЙД С.А. към сключеното на 14 март 2022 г. за използване на терминала за втечнен природен газ (LNG) Александруполис, съобщиха в понеделник от дружеството.

С това се увеличава размерът на резервирания капацитет на 10 600 000 MWh/година (1 млрд. куб. м годишно) за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала. Така "Булгаргаз" удвоява резервирания капацитет, който до преди това беше 500 млн. куб. м годишно.

Това става в изпълнение на решение на Министерския съвет от 15 септември 2022 г.

"Увеличаването на капацитета за съхранение и регазификация на терминала за втечнен природен газ до Александруполис от страна на "Булгаргаз" осигурява енергийната сигурност на страната, непрекъснатостта на доставките и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ", се казва още в съобщението на дружеството.

Тези количества допълнителен обем бяха договорени на среща при президента Румен Радев с гръцката компания, която строи LNG терминала.

„На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ, за нас е от изключителна важност терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок“, каза тогава той.

По-рано от Gastrade обявиха началото на строителната дейност, която обаче ще се забави с година. Първоначално се предвиждаше терминалът да заработи в края на 2022 г., но сега това се очаква да се случи в края на 2023 г.

“Булгаргаз” ще участва в търгове за слотове за 2023 г. за танкери с втечнен природен газ на гръцкия терминал на остров Ревитуса, съобщи на 31 август директорката на държавното дружество Деница Златева.

Това стана, след като служебното правителство отказа шест от седемте танкера с газ от САЩ, за които България получи оферта. Като причина беше посочена именно липсата на свободни слотове. Предишните управляващи обвиниха служебното правителство, че не е положило усилия да намери възможности за разтоварване на танкерите, а бившият премиер Кирил Петков дори каза, че слотове всъщност е имало.

На 1 октомври на официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде въведена в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщиха междувременно от прессекретариата на държавния глава. Домакин на събитието ще е лично Радев.

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България. Това удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, а строителят – гръцката компания "Авакс" (AVAX), го предава като реализиран обект на възложителя - независимия газопреносен оператор "Ай Си Джи Би" АД (ICGB), уточниха от "Дондуков 2".

Интерконекторът е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за внос на газ в България. Той свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG