Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившите управляващи обвиниха кабинета, че не е търсил слотове за танкерите


Кирил Петков
Кирил Петков

Служебното правителство не е положило усилия да намери слотове за седемте танкера с втечнен газ от САЩ. Това казаха представители на бившите управляващи в неделя. По-късно кабинетът отхвърли обвиненията.

Служебният кабинетът прие само един от седемте танкера, за които имаше оферта, и отказа останалите шест. Министърът на енергетиката обясни решението с това, че не е имало слотове на терминалите за втечнен газ, на които танкерите да бъдат разтоварени. След като отказа шест от седемте танкера, служебното правителство обяви връщането към руския доставчик “Газпром” за “неизбежно”.

"Не е имало напъни"

Според бившите управляващи варианти за доставка на танкерите е имало, но служебният кабинет не е положил усилия да ги договори.

Бившият премиер Кирил Петков каза, че освен за октомври, за когато е приета доставката, е имало слот и за ноември.

“Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб”, каза Петков пред бТВ.

Той твърди, че е провел разговор с гръцкия енергиен министър по темата.

“С учудване разбрах, че комуникацията е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове”, каза Петков.

“Ако е имало желание да се разтоварят танкерите, най-малкото по действията щеше да личи, че се търси подобно [нещо]”, каза бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков Александър Николов. Той определи за “странен” отказа на служебните министри да приемат офертата са останалите шест танкера.

“Когато откажеш седемте танкера и то за месеците, когато в България е най-тежка консумацията, октомври-април, е меко казано странно”, каза той пред бТВ.

Дори при липса на слотове за разтоварване на танкерите в Гърция и Турция, според Николов е имало възможност танкерите да бъдат приети и после да бъдат продадени или разменени с друг доставчик.

"Не отговаря на истината"

Няколко часа след интервюто на бившия премиер Кирил Петков, Министерството на енергетиката изпрати съобщение, в което отхвърли обвиненията. Според него твърдението, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебният кабинет не се е възползвал, “не отговаря на истината”.

“Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило”, пише в съобщението. “Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни кочпании, които го препродават, но на значително по-високи цени.”

Бившият вицепремиер Асен Василев каза в неделя, че правителството на Кирил Петков не е имало достатъчно време да договори слотове за разтоварване на танкерите за декември, януари, февруари, март и април. Коментарът му беше в отговор на въпрос защо предишният кабинет не е потвърдил офертата за танкерите.

“В момента, в който бяха потвърдени танкерите имахме 2 останали работни дни, за да потвърдим слотовете. Потвърдихме два, оставаха още 2 седмици, за да се потвърдят останалите 5 слота. Не разбирам защо служебният кабинет не го направи”, каза той пред Нова телевизия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG