Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вече е неизбежно". Служебният кабинет започва преговори с "Газпром"


Mинистърът на енергетиката Росен Христов, вицепремиерyt по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов
Mинистърът на енергетиката Росен Христов, вицепремиерyt по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов

Служебният кабинет ще започне преговори за възобновяване на доставките на газ по договора с "Газпром". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов.

"Вече е неизбежно да не преговаряме с "Газпром" за възобновяване на доставките на газ по този договор. Но не си правете илюзиите, че само трябва да изпратим имейл на нашите контрагенти и доставките да тръгнат веднага", каза Христов след среща между членовете на създадения от правителството кризисен щаб за газа с представители на работодателски организации и бизнеса.

В края на април „Газпром“ едностранно и в нарушение на договора прекрати доставките на газ за България. Това се случи заради отказа на страната да плаща за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори.

Служебният министър на енергетиката обаче обвини предишното правителство за прекратяването на доставките от "Газпром". По думите на Росен Христов то е направило всичко възможно договорът с "Газпром" да "функцонира много трудно от тук нататък и преговорите да са почти невъзможни".

"Ние нагнетихме отношенията с Русия до краен предел. Такова нещо не е било. Ние изгонихме всички дипломати. Прекратихме всякаква комуникация, водени са някакви безобразни преписки", каза Христов.

През юни България изгони 70 руски дипломати и служители по подозрение в шпионаж.

Изявлението на Христов идва ден след като руският посланик в България Елеонора Митрофанова каза, че руският газ може да се плаща "само в рубли" и че други пречки за доставки от "Газпром" не съществуват.

След спирането на доставките от "Газпром" правителството на Кирил Петков съобщи, че търси алтернативи. В края на юли кабинетът договори доставката на американски втечнен газ със 7 танкера от компанията "Шиниър". Тогава Петков каза, че остава следващото правителство да потвърди договореното и да осигури терминали за разтоварване в Гърция или Турция.

В петък министър Росен Христов каза, че правителството ще приеме само един от седемте танкера, защото не е успяло да договори изгодни условия за разтоварването.

Христов обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в бездействие, както и в "маскиране" на проблема. Вицепремиерът и председател на кризисния щаб Христо Алексиев каза, че за септември има осигурени количества газ, но "от октомври нататък няма такива".

В края на април руският президент Владимир Путин поиска обявените от Москва за „неприятелски“ държави да плащат за газ само в рубли. По-късно „Газпром“ предложи схема на плащане, която предвижда клиентите от тези държави да си открият сметки в рубли в свързаната „Газпромбанк“ и да продължат да плащат в записаната в договорите валута - евро или долари, а банката сама да превалутира плащанията. Предишното правителство каза, че тази схема за плащане носи финансов риск за България.

Някои компании от европейски държави се съобразиха с новата схема, но Русия въпреки това намали доставките. В петък „Газпром“ съобщи, че ще спре доставките по газопровода „Северен поток 1“ за три дни – от 31 август до 2 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG