Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" спира изцяло доставките по "Северен поток" за три дни


Работник преминава пред тръбите на газопровода "Северен поток 1" в Лубмин, Германия.
Работник преминава пред тръбите на газопровода "Северен поток 1" в Лубмин, Германия.

Газопроводът "Северен поток 1", който доставя природен газ от Русия за Европа под Балтийско море, ще бъде затворен от 31 август до 2 септември. Това съобщи руският енергиен гигант "Газпром" в петък. Като причина от компанията посочиха, че единственият останал газов компресор се нуждае от поддръжка.

Намаляването на обемите по "Северен поток 1" вече доведе до сериозно напрежение в Германия, след като в края на юли доставките по тръбопровода бяха сведени до само 20% от капацитета му. Тогава от "Газпром" оправдаха съкращението на количествата с "техническите условия" на една от турбините.

Предстоящото цялостно затваряне на газопровода се налага, тъй като е "необходимо е да се извършва поддръжка на всеки 1000 часа" работа, се казва в изявлението на "Газпром" от 19 август.

След приключване на поддръжката потоците от 33 млн. кубични метра на ден - в съответствие с настоящите обеми от 20% - ще бъдат възобновени, се казва още в съобщението. Пълният капацитет на "Северен поток 1" е 167 млн. кубични метра на ден.

Затварянето ще доведе до допълнителни смущения в доставките на газ в Европа, отбелязват световните агенции. След съобщението на "Газпром" в петък европейските цени на газа скочиха с 5% до нов рекорд от над 2700 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи, цитирани от БТА.

"Газпром" по-рано посочваше необходимостта от ремонт на други компресори и някои експерти прогнозират, че Русия може напълно да спре доставките в началото на зимния отоплителен сезон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG