Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чиста проба саботаж." Първо опита да спре газовата връзка с Гърция, а после излъга, че не е


Росен Христов на фона на газовата връзка. Колаж.
Росен Христов на фона на газовата връзка. Колаж.

Министърът на енергетиката първо отмени ключови назначения в ключов енергиен проект и така го постави под риск. После обаче министерството му каза, че той изобщо не го е направил. Сега се оказва, че това е лъжа и той е направил точно това.

Може ли министър да спре ключов енергиен проект, а после министерството му да излъже, че той никога не го е правил? Може, а доказателствата за това вече са достъпни черно на бяло.

Става дума за министъра на енергетиката Росен Христов и довършването на газовата връзка с Гърция, на която България възлага надежди, за да се освободи от зависимостта от Русия.

В началото на август “Капитал” съобщи, че служебният министър на енергетиката е отменил ключови назначения в проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това постави под риск плана интерконекторът да заработи навреме. Тогава Министерството на енергетиката отрече министърът да е отменял назначенията.

Свободна Европа обаче получи документи, които показват, че всъщност министърът е направил точно това.

В първия си ден като служебен министър на енергетиката Росен Христов е отменил решение на своя предшественик на поста, с което се одобрява назначаването на членове на Надзорния съвет на компанията с държавно участие Ай Си Джи Би (ICGB), която отговаря за управлението и експлоатацията на интерконектора с Гърция.

Назначенията бяха ключово условие, за да получи компанията лиценз за газопреносен оператор и да въведе газопровода в търговска експлоатация. Отменянето им постави под риск плана по газовата връзка да се доставя азерски газ от началото на следващия отоплителен сезон.

В крайна сметка назначенията бяха потвърдени и вписани в Търговския регистър във вида, в който са одобрени от предишния министър на енергетиката Александър Николов. Това стана, след като информацията за отменените назначения беше публикувана, а граждани протестираха с искане завършването на интерконектора да не се бави.

Служебното правителство не признава, че енергийният министър е направил опит да спре назначенията.

Свободна Европа обаче получи по официален път документи и те показват, че това е точно така. Министерството на енергетиката обясни решението с опит да бъде поправена грешка и добави, че не са предприети действия то да бъде приведено в изпълнение. Оказа се, че и грешка няма. Поне не точно там, където твърди министерството.

“Няма нито заповед, нито решение”

На 5 август, три дни след встъпването в длъжност на назначеното от Румен Радев служебно правителство, стана ясно, че влизането в експлоатация на газовата връзка с Гърция може да се забави заради пречки при сертифицирането.

Проектната компания Ай Си Джи Би потвърди пред Свободна Европа за отказ ключови промени в управлението ѝ да бъдат вписани в Търговския регистър. Като причина беше посочено разминаване в изписването на името на един от членовете на Управителния съвет от гръцка страна – в документите името му е било изписано веднъж като Георгиус и веднъж като Джордж.

Компанията посочи, че става дума за несъответствие, което е “лесно преодолимо”.

В същото време журналистът Ивайло Станчев от “Капитал” съобщи, като се позова на трима свои източници, че служебният министър на енергетиката Росен Христов е отменил решение на предшественика си на поста, с което е одобрено назначаването на членовете на новия Надзорен съвет на проектната компания. Такова решение би върнало цялата процедура назад.

Министерството на енергетиката отрече служебният министър да е отменял назначения в Ай Си Джи Би и определи публикацията като “фалшива новина”.

Заявяваме категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в Ай Си Джи Би АД.
Министерството на енергетиката, 5 август

“Заявяваме категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в Ай Си Джи Би АД”, пишеше в позицията на министерството, изпратена до медиите на 5 август. Институцията посочи, че “няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването” и че отказът за него е от Агенцията по вписванията.

Впоследствие “Капитал” публикува получен от свои източници протокол, от който се вижда, че Христов е отменил решение на своя предшественик, но не и какво гласи отмененото решение.

Решение обаче има

Свободна Европа поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и двата протокола. От получените документи се вижда, че министър Росен Христов е отменил точно това решение на енергийния министър в правителството на Кирил Петков, с което е одобрен съставът на новия Надзорен съвет.

На 22 юли 2022 г. предишният министър на енергетиката Александър Николов е издал две решения (достъпни тук) за структурата на Ай Си Джи Би. С първото той одобрява новата структура на управлението на дружеството. С второто одобрява избора на шестима членове на новосъздадения Надзорен съвет – трима души от българска и трима души от гръцка страна.

Скрийншот от решение на Александър Николов от 22 юли 2022 г.
Скрийншот от решение на Александър Николов от 22 юли 2022 г.

Точно това е ключов детайл в тази история - има и Управителен съвет, и Надзорен съвет.

Новата управленска структура на проектната компания е условие тя да бъде сертифицирана като независим газопреносен оператор. Това условие се съдържа в решението за сертифициране на националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE и е в изпълнение на европейските изисквания за структурата на независимите газопреносни оператори.

Тези правила предвиждат операторите да имат двустепенна структура, каза пред Свободна Европа енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Целта е да се гарантира независимото вземане на решения.

В случая на Ай Си Джи Би двата органа на управление са Управителен съвет и Надзорен съвет.

„Това са стандартни регулаторни процедури, свързани със сертифицирането на всеки газопреносен оператор“, каза Мартин Владимиров.

„Няма как на територията на ЕС да функционира газопреносен оператор, без той да изпълнява тези изисквания на европейските регламенти.“

Със свое решение (достъпно тук) от 3 август 2022 г. обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов отменя решението за утвърждаване на състава на Надзорния съвет на Ай Си Джи Би.

Скрийншот от решение на Росен Христов от 3 август 2022 г.
Скрийншот от решение на Росен Христов от 3 август 2022 г.

„Това де факто отменя цялата процедура“, коментира Мартин Владимиров.

Не знам как по-обективно да го обясня освен като чиста проба саботаж.
Мартин Владимиров, ЦИД

Така решението на служебния министър да отмени назначенията, което не е придружено от никакви мотиви, постави под въпрос плана газовата връзка да влезе в експлоатация преди началото на отоплителния сезон. Причината е, че като краен срок за промяна на структурата на дружеството беше посочен 30 юли 2022 г.

„Не знам как по-обективно да го обясня освен като чиста проба саботаж“, добави Владимиров.

Тогава Министерството на енергетиката обвини ръководството на проектната компания, че е внесло документите за вписване твърде късно - един ден преди крайния срок и че е допуснало “фрапиращи грешки” в изписването на името на един от членовете на Управителния съвет. Това обаче не е вярно.

В случая става дума за две различни неща. Грешката е допусната при изписването на името на член на Управителния съвет. Това е поводът Агенцията по вписванията да откаже да впише промените в ръководството в Търговския регистър. Според Ай Си Джи Би тя е техническа и лесно поправима.

Министърът на енергетиката обаче отменя назначенията на членове не на Управителния, а на Надзорния съвет. Впоследствие новите членове са вписани в Търговския регистър със същите имена, с които са изписани и в решението на предишния министър за назначаването им.

“Не е придвижено това решение”

Въпреки пречките Ай Си Джи Би е с ново ръководство от средата на август, което вече е вписано в Търговския регистър.

Решението на министър Росен Христов, с което са отменени назначенията в Надзорния съвет на проектната компания, не е вписано, се посочва в решението, с което Министерството на енергетиката предостави на Свободна Европа исканите документи, подписано от началника на кабинета на министъра Любомира Ганчева. Тя е член на основаната от президента (2002-2012) Георги Първанов партия АБВ и през 2018 г. беше в Москва за подписването на меморандум за сътрудничество с младежката организация на "Единна Русия". Това е основаната от президента Владимир Путин партия, която управлява Русия.

Свободна Европа попита говорителката на министъра на енергетиката каква е причината в своята позиция по повод публикацията на “Капитал” министерството да твърди, че министърът не е отменял назначения в Ай Си Джи Би, при положение че документите показват друго. По думите ѝ причината е, че решението “изобщо не е придвижено”.

Говорителката каза, че решението на министъра е издадено с цел да се поправи грешката с различно изписаните имена на член от ръководството на дружеството. Тя добави, че след като Агенцията по вписванията е дала насоки какво трябва да се поправи, не са предприети действия решението на Росен Христов да бъде приведено в действие.

Ако той [министърът] наистина е имал намерение да се сменя Управителния съвет или ръководството, можеше да се направи това нещо.
Министерство на енергетиката

Още тогава от Министерството на енергетиката и Ай Си Джи Би посочиха, че грешката е при изписване на името на член на Управителния, а не на Надзорния съвет. Освен това имената на членовете на Надзорния съвет сега са изписани в Търговския регистър по същия начин, както и в решението, с което предишният министър одобрява назначаването им.

“Оказа се че не при нас са сгрешени документите и затова не е придвижено това решение”, коментира тя в отговор.

“Ако той [министърът] наистина е имал намерение да се сменя Управителния съвет или ръководството, можеше да се направи това нещо”, каза още тя и добави, че последващите действия на министерството са показали, че има “желание да се случват нещата”.

Служебното правителство обяви завършването на газовата връзка с Гърция за свой приоритет, но допусна, че то може да се забави. Като причина посочи, че по строителството все още има недовършени работи.

Министърът на енергетиката Росен Христов и икономическият вицепремиер Христо Алексиев отидоха на инспекция и след това казаха, че в интерконектора няма природен газ и той не е готов. Проектната компания и енергийни експерти опровергаха това твърдение и показаха, че в тръбата има тестови количества природен газ, което значи, че тя е готова за употреба. За да влезе в експлоатация интерконекторът, той трябва да получи акт 16. До момента това не се е случило.

В същото време служебното правителство отказа шест от седемте танкера втечнен газ от САЩ и съобщи, че ще започне преговори с “Газпром” за възобновяване на доставките на природен газ. Руската държавна компания едностранно и в нарушение на договора спря да доставя газ на България, след като страната отказа да плаща в сметка в рубли вместо във валутата, предвидена в договора.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България и за прекъсването на зависимостта от руския природен газ. Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция. Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м. годишно - приблизително колкото е годишното потребление на природен газ в България.

Строителството на интерконектора с Гърция беше завършено 13 години, след като беше обявена идеята за изграждането му. Самото строителство започна след дълго забавяне през 2019 г., а завършването на проекта се отложи няколко пъти при последното управление на Бойко Борисов.

XS
SM
MD
LG