Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ясно послание". Крайнодясната Джорджа Мелони може да стане първата жена премиер на Италия


Джорджа Мелони
Джорджа Мелони

Крайнодясната партия "Италиански братя" печели парламентарните избори в Италия, сочат предварителните данни, а лидерката на партията Джорджа Мелони е напът да стане първата жена премиер на страната.

Съюзът от десни формации, начело с "Италиански братя", се очертава да има мнозинство в следващия парламент. Това става ясно от екзитпол на института "Опинио" за обществената телевизия РАИ, оповестен след края на изборния ден в неделя.

"Италианците изпратиха ясно послание в полза на дясно правителство, водено от "Италиански братя", каза Джорджа Мелони пред репортери в Рим и вдигна плакат с надпис "Благодаря ти, Италия".

Тя добави, че ако партията ѝ бъде избрана да ръководи управлението, тя ще го направи "за всички италианци и с цел да обедини" нацията.

Според предварителните данни нейната "Италиански братя", която има неофашистки корени, печели между 22 и 26%. Нейният коалиционен партньор, крайнодясната формация "Лига" на Матео Салвини получава между 8,5 и 12,5%, а консервативната партия "Напред, Италия"("Форца Италия") на Силвио Берлускони събира между 6 и 8 на сто от гласовете. Сборно дясноцентристкия блок печели между 41 и 45% от вота.

Това ще бъде достатъчно трите партии да си гарантират мнозинство и в двете камари на парламента, отбелязва Ройтерс. Италианският изборен кодекс облагодетелства партиите, които съумеят да съставят предизборни коалиции, защото им дава несъразмерно голям брой места в сравнение с процента гласове, който получават индивидуално.

Очаква се обединението да получи между 227 и 257 от 400-те места в долната камара на парламента и между 111 и 131 от 200-те места в Сената.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5% от гласовете. Като трета политическа сила се нарежда антисистемното Движение "Пет звезди" с актив от 13,5-17,5 на сто.

Окончателни резултати се очакват по-късно в понеделник.

Сформирането на управленска коалиция може да отнеме седмици. Право на глас имат близо 51 милиона италианци, които избират 600 народни представители - 400 депутати и 200 сенатори.

Когато се сформира коалицията, това би било първото крайнодясно правителство в Италия от Втората световна война насам, а Мелони ще бъде първата жена в Италия на тази длъжност.

Изборите се провеждат в критичен за Европа момент на фона на войната в Украйна и високите енергийни цени.

Някои представители на ЕС и страни членки изразиха загриженост относно възможно крайнодясно управление в Италия. За момента Мелони твърди, че няма да промени прозападната позиция на страната, докато преди дни Берлускони защити Путин за войната, която започна в Украйна през февруари, а Салвини каза, че според него ЕС трябва да преразгледа санкциите срещу Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG