Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние нападнахме Украйна". Нови протести срещу мобилизацията в Русия, полицията използва сила


Руската полиция арестува мъж, протестиращ срещу мобилизацията, в Москва, 24 септември 2022 г.
Руската полиция арестува мъж, протестиращ срещу мобилизацията, в Москва, 24 септември 2022 г.

Общият брой на хората, задържани по време на протестите срещу мобилизацията в Русия през последните пет дни, достигна 2352, сочат данни на неправителствената организация ОДВ-Инфо. Оттам уточняват, че реалният брой на арестуваните може да е по-голям, тъй като организацията съобщава само случаите, които може да провери.

Протестите избухнаха, след като в сряда президентът на Русия Владимир Путин обяви частична мобилизация. Демонстрациите обхванаха десетки градове в Русия, като в неделя само в кавказката република Дагестан бяха арестувани повече от 100 души.

На кадри от регионалната столица Махачкала се виждат десетки хора, както жени, така и мъже, които изразяват гнева си от решението за мобилизация. Полицията използва сила, за да разпръсне протестиращите.

На някои от видеата се вижда как събралите се хора скандират "Не на войната" и се опиват да попречат на полицията да отведе други от хората.

"Кой беше нападнат? Русия беше нападната? Не те дойдоха при нас. Ние нападнахме Украйна. Русия нападна Украйна! Спрете войната!", казва една от присъстващите жени.

Дагестан е един от руските региони с пропорционално най-много убити мъже в Украйна от началото на руската инвазия, отбелязва Франс прес, като се позовава на информация за загиналите войници на Русия, събрана от независими руски медии и публикации в социалните мрежи.

В опит да намали напрежението, ръководителят на Дагестан Сергей Меликов призна в неделя, че са "допуснати грешки" по време на мобилизацията.

"Вече съм говорил за това, но пак ще го повторя: частичната мобилизация трябва да се извършва стриктно по обявените от президента критерии", написа Меликов в Телеграм.

Протест срещу мобилизацията в град Махачкала, Дагестан, 25 септември 2022 г.
Протест срещу мобилизацията в град Махачкала, Дагестан, 25 септември 2022 г.

Други официални и медийни лица също изразиха опасения за начина, по който протича мобилизацията.

Маргарита Симонян, главната редактор на контролираната от държавата медия Russia Today, написа в канала си в Телеграм, че въпреки че е било обявено, че ще бъдат набирани само хора до 35-годишна възраст, "призовките отиват до 40- годишни".

"Те вбесяват хората, сякаш нарочно, сякаш от злоба", каза Симонян по адрес на руските власти.

Ръководителят на Съвета по правата на човека към руския президент Валерий Фадеев от своя страна призова руския министър на отбраната Сергей Шойгу да спре начина, по който действат много от наборните комисии в страната.

В неделя двама от най-високопоставените законодатели в Русия също изразиха мнение относно нарастващия спор. В публикация в Телеграм Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Руската федерация, каза, че е запозната със съобщенията, че мъже, които не би трябвало да отговарят на изискванията за набор, са призовавани.

"Такива ексцесии са абсолютно недопустими. И считам за абсолютно правилно, че те предизвикват остра реакция в обществото", написа тя.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, написа в отделен пост, че "се получават оплаквания".

"Ако е направена грешка, тя трябва да бъде коригирана", каза той.

В сряда Русия съобщи, че около 300 000 резервисти ще бъдат извикани и те ще бъдат само хора с боен и служебен опит. Въпреки това в руските медии се появиха множество съобщения за призовани мъже, които досега никога не са били в армията или които са преминали наборна възраст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG