Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Радев са знаели, че по "Турски поток" няма да тече газ за България, сочат справки на ДАНС


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев

Бившият премиер Бойко Борисов, експредседателката на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода "Турски поток" не е предвидено да бъде доставян природен газ за България. Това показват поверителни справки на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), публикувани от разследващия сайт BIRD в неделя.

Според информацията във въпросните документи още през есента на 2017 г. агенцията е уведомила хората, заемащи трите най-висши държавни поста в страната, че основната цел на този проект всъщност е "евентуално преустановяване на преноса [на газ] през Украйна".

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до прессекретариата на държавния глава и до пресцентъра на ГЕРБ в понеделник сутринта, но до момента оттам не са върнали отговори. Сред въпросите беше дали Радев е изразявал резерви за построяването на газопровода пред третото правителство на Борисов във връзка с тези справки на ДАНС. Както и защо бившият премиер неведнъж твърдеше, че този проект е от "стратегическо значение" за България и през него страната ще може да получава природен газ от различни източници.

Междувременно главният редактор на BIRD Атанас Чобанов коментира пред Свободна Европа, че с колегите му са рискували да публикуват справките, въпреки че те са с гриф "Поверително", чиято давност не е изтекла, защото информацията в тях представлява обществен интерес.

"Надделяващ обществен интерес"

"Рискуваме, защото става дума за надделяващ обществен интерес и защото имаме опит в защитата на източниците си. Прокуратурата може да окаже натиск да ги разкрием, но това няма как да се случи. Засега няма реакция от нито една институция", каза Чобанов.

Продължението на "Турски поток" през България е с дължина 474 км. То беше построено само за около година от третото правителство на Борисов, който го наричаше "Балкански поток". Тръбата струва над 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет, и дава възможност на Русия да доставя природен газ на Сърбия и други страни. Газопроводът носи икономически ползи на Русия, но не и на България.

Проектът обаче има и друга роля – "Турски поток" и неговото продължение през България са предназначени да заобиколят Украйна. Същата е целта и на "Северен поток", който от 2011 г. доставя природен газ в Германия. Такава беше и целта на "Северен поток 2", който сега е замразен заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Какво пише в справките

Публикуваните в BIRD справки на ДАНС потвърждават, че агенцията е предупредило българското държавно ръководство за тези обстоятелства още преди 5 години. Те датират от октомври и декември 2017 г. и са изготвени във връзка с "проект за пренос на газ по съоръжение от "Турски поток". Цената и трасето на проектът обаче отговарят на реализирания впоследствие "Балкански поток", пише разследващото издание.

В справката от 11 декември 2017 г. ДАНС предупреждава, че руската газова компания "Газпром" едностранно е променила параметрите за пренос на газ през България и целият обем през бъдещата тръба ще бъде предназначен за Сърбия, Гърция и Македония. В документа присъства и уточнението, че "количества за вътрешния пазар не са предвидени".

Информацията, че продължението на "Турски поток" е имало за цел да заобиколи Украйна и България всъщност няма "стратегически интерес" от неговото построяване, нееднократно е била коментирана от български и чуждестранни експерти.

На този фон Бойко Борисов винаги е защитавал проекта като възможност за диверсификация на газовите доставки за България, твърдейки, че т.нар. "Балкански поток" ще осигурява количества от страни като САЩ, Катар и Саудитска Арабия. В същото време третото правителство на ГЕРБ не успя да завърши в рамките на мандата си интерконектора с Гърция, който се очаква да заработи тази есен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG