Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 15 души бяха убити при стрелба в училище в Централна Русия


Хора са се събрали край училище № 88 в Ижевск, където е станала стрелбата в понеделник.
Хора са се събрали край училище № 88 в Ижевск, където е станала стрелбата в понеделник.

Най-малко 15 души бяха убити при стрелба в средно училище в град Ижевск, Централна Русия, в понеделник, съобщи Радио Свобода. По данни на Следствения комитет на Русия сред загиналите са 11 ученици, двама охранители и двама учители. По предварителна информация нападателят се е самоубил.

Местните власти съобщиха още за най-малко 24 ранени. Според информация, публикувана в Телеграм канала "База", нападателят е стрелял с два пистолета "Макаров". Депутатът от Държавната дума Александър Хинщейн каза, че това са травматични пистолети, преработени за стрелба с бойни патрони. Твърди се, че заподозреният е носел нацистка тениска и балаклава.

Следственият комитет съобщи, че училището е било нападнато от своя възпитаник Артьом Казанцев, роден през 1988 г. Случаят се разследва от Главното следствено управление на Следствения комитет в Москва. Мотивите за деянието не са известни.

В региона е обявен тридневен траур.

Ижевск е град с 640 000 души население, разположен западно от Уралските планини в Централна Русия, на около 960 километра източно от Москва.

Случаите на смъртоносна стрелба в учебни заведения в Русия в миналото бяха рядкост, но зачестиха през последните няколко години. Последният такъв беше от 20 септември 2021 г., когато нападател откри огън в кампуса на Пермския държавен научноизследователски университет. Тогава шестима души загинаха в резултат на стрелбата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG