Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно оправда Огнян Донев за укриване на данъци 


Огнян Донев
Огнян Донев

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и съдружника му Борис Борисов по обвинение за укриване на данъци, потвърждавайки решението на Софийския апелативен съд (САС) от март 2021 г.

Казусът приключи с оправдателни присъди и на двете предишни съдебни инстанции, но въпреки това прокуратурата протестираше. Така се стигна и до разглеждането му от ВКС.

Донев беще подсъдим заради продажба на акции на "Софарма" на Борисов, който е свързано с него лице. Сделката е извършена извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи към момента на сделката. Твърдението на обвинението беше, че така Донев е избегнал плащането на данъци.

В обвинителния акт пишеше, че през 2006 г., когато са продадени акциите, Донев е укрил близо 63 млн. лв. данъци, които не е посочил в декларацията си пред данъчните през 2007 г. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци. Купувачът Борис Борисов беше обвиняем за същото престъпление. Прокуратурата твърдеше, че той е укрил 7.5 млн. лв. данъци.

"Очевидно и безспорно е по делото, че при тези сделки няма правен регламент, който да ограничава свободата на договаряне между страните по тях, специално по отношение на цената", прие мнозинството от съдебния състав на САС, чието решение сега е потвърдено от последната инстанция.

В мотивите на САС се посочваше още, че подобни сделки се сключват извън борсата, при пряко договаряне и избор на точно определен купувач, а не чрез типичното предложение до всички участници в борсовата търговия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG