Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окупационните власти отчитат почти 100% подкрепа на референдумите за присъединяване към Русия


Гласуването на референдумите продължи пет дни.
Гласуването на референдумите продължи пет дни.

Проруските референдуми, организирани от назначените от Москва администрации в окупираните части от източните украински области Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк, приключиха във вторник на фона на продължаващата на изток украинска контраофанзива.

Руските държавни медии съобщиха, че почти всички гласували са поискали да се присъединят към Русия. Според РИА Новости в Донецка област това са - 98,69% от гласувалите, в Луганск - 97,93%, в Запорожка област - 97,81%, а в Херсонска - 96,75%.

Продължилото през последните пет дни т.нар. допитване за присъединяването на въпросните територии към Русия беше предварително отхвърлено от Киев и Запада, защото противоречи на международното право.

Киев и неговите съюзници заклеймиха гласуването като измама и казаха, че Западът никога няма да признае резултатите от гласуването, което противоречи на Хартата на ООН. Украйна свика заседание на Съвета за сигурност на 27 септември заради проруските референдуми.

На този фон американският президент Джо Байдън определи проруските референдуми като нищо друго, освен “фалшив претекст за опит за анексиране на части от Украйна със сила”.

Очаква се руските депутати да гласуват официално анексиране на четирите територии, което ще изисква подписа на руския държавен глава Владимир Путин, за да бъде прието. Т.нар. референдуми преминаха не само с гласуване в избирателни секции - служители на назначените от Москва администрации разнасяха от къща на къща урни, придружени от въоръжени руски войници.

Военен от самопровъзгласилата се Донецка народна република гласува на проруския референдум в Донецк.
Военен от самопровъзгласилата се Донецка народна република гласува на проруския референдум в Донецк.

Защита с "всички руски оръжия"

Междувременно Кремъл обяви във вторник, че присъединяването на четирите източни украински територии ще доведе до “кардинална” промяна на ситуацията там, “от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии”.

“Нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови”, каза пред журналисти в Москва говорителят на Путин Дмитрий Песков.

По-рано през деня бившият премиер на страната Дмитрий Медведев уточни в Телеграм, че “силите на руската армия ще подсилят в значителна степен защитата на всички [украински] територии, присъединени към Русия”. Той посочи, че това подсилване включва течащата в момента в Русия мобилизация, както и “всички руски оръжия, включително стратегическото въоръжение и тези, базирани на нови технологии”.

“Спасяването на населението на всички тези територии, където се провежда този референдум, е в центъра на вниманието на нашето общество и на цялата страна”, каза от своя страна Путин по време на правителствено заседание във вторник, цитиран от ТАСС.

Нови европейски санкции

На този фон Европейският съюз (ЕС) обяви, че вече планира нов пакет от санкции срещу организаторите на “незаконни, нелегитимни референдуми”. Такива вече бяха приети от Великобритания.

“Ще има последствия за всички хора, които участват в незаконните, нелегитимни референдуми“, каза Петер Стано, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, пред журналисти във вторник.

Ден по-рано Обединеното кралство обяви нови санкции в отговор на т.нар. референдуми, като ги нарече “явно нарушение на международното право, включително устава на ООН”. Те засягат много висши руски служители, участващи в организирането на гласуването, както и десетки лица от свързани с Русия организации, които според Лондон продължават “да финансират руската военна машина”.

Избирателна комисия в Донецк.
Избирателна комисия в Донецк.

Следващите стъпки

Проруските референдуми в украинските области Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк се проведоха по подобен начин, по който Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. АФП проследи публикациите по темата в руски държавни медии, за да опише какви са очакванията за действията на Москва след края на гласуването.

Една от първите стъпки е преброяването на бюлетините, след което “избирателните комисии”, създадени от Кремъл във всяка от четирите украински области, ще обявят “предварителни резултати”.

При обявяване на победа за искащите присъединяване към Русия, което вече е предрешено, руската Държавна дума ще одобри договор, който официално включва четирите региона към руска територия.

През уикенда руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости цитираха източници от парламента, според които законопроектът за анексиране може да бъде предложен във вторник вечерта и одобрен от Думата в сряда. Председателят на парламента Вячеслав Володин директно каза миналата седмица, че ще “подкрепи” влизането в Русия на Луганск и Донецк на изток и Запорожие и Херсон на юг.

След това законопроектът ще бъде одобрен от горната камара на парламента - Съветът на федерацията. Тази формалност може да приключи в сряда или четвъртък, съобщават руските информационни агенции.

При такъв развой последният етап от анексирането на украинските територии включва то да бъде обявено официално от Путин под формата на обръщение в Кремъл към членовете на едната или двете камари на парламента. По информация на ТАСС на депутатите вече е било казано да си направят три теста за COVID-19 като подготовка за “важно събитие” в петък - условие за всеки, който се среща с президента в Кремъл.

Съществува обаче вероятност Путин да направи такова изявление и преди петък, допуска АФП. През 2014 г. той подписа договор за присъединяване на Крим към Русия само два дни, след като Кремъл проведе т.нар. референдум за анексирането там. Подписването на специална церемония в Кремъл се състоя още преди проектодоговорът да бъде внесен в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG