Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвратителна агресивна война". Уотърс призова Путин да спре инвазията след отменени концерти в Полша


Роджър Уотърс на концерт в Москва през 2011 година
Роджър Уотърс на концерт в Москва през 2011 година

Бившият фронтмен на Pink Floyd Роджър Уотърс написа отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което го призовава да прекрати войната в Украйна.

Това се случи, след като в полския град Краков бяха отменени негови концерти, а общинските съветници ще гласуват дали да го обявят за персона нон грата заради позицията му спрямо Украйна.

По-рано Уотърс писа в писмо до съпругата на президента Володимир Зеленски - Олена, в което казва, че смята крайните националисти за виновници за военния конфликт и призовава Запада да спре да предоставя оръжия, за да бъде приключен той.

"Напоследък чета коментари в социалните мрежи, в които ме питат защо съм писал на г-жа Олена Зеленска, а не на г-н Владимир Путин? Много добър въпрос, радвам се, че попитахте, ето го (писмото)", пише музикантът в публикация във Фейсбук.

"Уважаеми президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, се опитах да използвам своето малко влияние, за да насърча прекратяване на огъня и постигането на дипломатическо споразумение, което отговаря на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация. В това начинание написах две отворени писма до г-жа Олена Зеленска", пише Уотърс.

Уотърс добавя, че все по-често е питан защо не пише и на Путин.

"Първо, бихте ли искали да видите края на тази война? Ако ми отговорите и кажете "Да, моля", това веднага би направило нещата много по-лесни. Ако излезете и кажете: "Също така Руската федерация няма други териториални интереси извън сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Луганск." Това също би помогнало".

Уторъс пише още, че познава "някои хора", които смятат, че Путин иска да завладее цяла Европа, като започне с Полша и балтийските държави.

"Ако го направите, майната ви (използва израза "fuck you") и всички можем да спрем да играем опасната игра на ядрени заплахи, която изглежда толкова удобна за ястребите от двете страни на Атлантическия океан. Проблемът е, че имам деца и внуци, както и повечето ми братя и сестри по целия свят и никой не иска това. Така че, моля, г-н Путин, угодете ми и ни уверете в това", казва още Уотърс.

"Ако правилно съм прочел досегашните Ви изказвания, вие искате да договорите неутралитет за суверенната съседна Украйна? Вярно ли е? Ако приемем, че такъв мир може да бъде договорен, той трябва да включва абсолютно обвързващо споразумение да не се нахлува никога повече", пише Уотърс.

Накрая на писмото той отново подчертава позицията си срещу Запада и лично срещу президента на САЩ Джо Байдън.

"Знам, знам, че САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави, без да се замислят или за няколко барела петрол, но това не означава, че и Вие трябва да го правите. Вашата инвазия в Украйна много ме изненада, това беше отвратителна агресивна война, провокирана или не", казва Уотърс.

Той отбелязва, че когато Олена Зеленска му е отговорила чрез Twitter, е бил "много изненадан и силно трогнат".

"Ако ми отговорите и Вие, ще ви уважавам много за това и ще го приема като почтен ход в правилната посока към устойчив мир. Искрено ваш, Роджър Уотърс", пише накрая музикантът.

Роджър Уотърс е познат с критиките си срещу НАТО, която според него провокира Русия. В писмото си до Зеленска той обвинява „крайните националисти“ в Украйна, че са поставили Украйна "по пътя към тази катастрофална война“.

Първоначално служител от залата Таурон Арена Краков, където Уотърс е трябвало да изнесе два концерта през април, каза, че те няма да се състоят, след като мениджърът му е решил да се оттегли без да посочи причина. След това самият Уотърс каза, че полската страна е отменила изпълненията му и се оплака от "драконовска цензура".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG