Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите в Иран не стихват. Полицията използва бойни патрони срещу демонстранти


Жена е свалила хиджаба си по време на протест в Техеран.
Жена е свалила хиджаба си по време на протест в Техеран.

Най-малко 76 души са били убити от иранските сили за сигурност през първите 11 дни на протести в Иран по данни на правозащитната организация Iran Human Rights (IHR). В същото време държавните медии съобщиха за "около 60" загинали.

Данните идват на фона на продължаващите вече 12 поредни дни демонстрации в цялата страна. Те избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на хиджаб.

През нощта във вторник срещу сряда протести имаше в десетки градове, сред които Техеран, Табриз, Карадж, Кум, Язд и други. Видеа и снимки в социалните мрежи показаха сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите. Заради ограничението на достъпа до интернет в страната обаче споделянето на кадри и информация е затруднено.

Властите съобщиха за над 1200 арестувани, като по данни на Комитета за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists) сред тях има и най-малко 20 журналисти.

"Рискът от изтезания и малтретиране на протестиращи е сериозен. Използването на бойни патрони срещу протестиращи е престъпление", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

"Светът трябва да защити исканията на иранския народ за основните му права", добави той.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека също съобщи в сряда, че е много обезпокоена от насилствената реакция на властите, и ги призова да зачитат правото на мирен протест. Оттам също потвърдиха, че иранската полиция използва бойни патрони срещу протестиращите. Иран отрича информацията.

Каква е реакцията на иранските власти

Държавните медии в страната определиха протестиращите като "лицемери, бунтовници и престъпници".

По-рано властите в Иран използваха подобен език, като президентът Ебрахим Раиси каза, че е необходимо да се предприемат "решителни действия срещу противниците на сигурността и мира в страната".

"Тези размирници искат да проституират", каза ултраконсервативният депутат Махмуд Набавян, като намекна, че протестиращите жени публично свалят забрадките си, за да привлекат мъжкото внимание.

Висшият духовник Великият аятолах Хосейн Нури Хамадани използва по-примирителен език. По думите му властите трябва "да се вслушват в исканията на хората, да решават проблемите им и да бъдат чувствителни към правата им.

Какви са реакциите по света

На този фон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Иран да "прекрати използването на насилие срещу жени заради упражняването на нещо, което би трябвало да е основна свобода".

Той каза пред репортери във Вашингтон, че САЩ подкрепят "всички, които упражняват универсалното право на мирен протест".

По-рано САЩ включиха иранската нравствена полиция в черния си списък със санкции заради "злоупотреба и насилие срещу ирански жени и нарушаване на правата на мирни ирански протестиращи". Министерството на финансите посочи, че нравствената полиция е отговорна за смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Германия от своя страна привика иранския посланик заради репресиите, а Канада също обяви санкции.

Махса Амини почина на 16 септември, след като беше арестувана от иранската нравствена полиция за неправилно носене на забрадката си и прекара три дни в кома. Според властите в страната смъртта ѝ е настъпила заради сърдечен удар, но близките на младата жена и свидетели казаха, че тя е била бита от полицаите.
Демонстрациите срещу моралната полиция и закона за задължителното носене на хиджаб, които избухнаха след смъртта ѝ, са най-големите протести в Иран от 2019 г. насам.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG