Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подпалвачът на българския културен център в Битоля е осъден на шест месеца условно


Ламбе Алабаковски
Ламбе Алабаковски

Макдеонският певец Ламбе Алабаковски, който беше обвинен, че през юни е запалил българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, получи шестмесечна условна присъда с две години изпитателен срок. Това потвърди адвокатът му Дарко Стефановски пред македонската служба на Радио Свободна Европа.

Алабаковски се е признал за виновен. Първоначално той беше арестуван, след това беше поставен под домашен арест, а накрая беше пуснат на свобода.

Центърът беше запален с коктейл "Молотов" на 4 юни. Той беше открит два месеца по-рано в присъствието на бившия премиер Кирил Петков и вицепрезидентката Илияна Йотова.

Протест в защита на Ламбе Алабаковски, 8 юни 2022 г.
Протест в защита на Ламбе Алабаковски, 8 юни 2022 г.

След ареста си Алабаковски заяви, че бил подразнен от името на клуба, кръстен на последния лидер на ВМРО, който приживе твърди, че македонците са част от българския народ.

След инцидента много македонци се обявиха в защита на певеца и се включиха в инициативата "Je suis Lambe Alabakovski", която набра голяма популярност в социалните мрежи. Официалните власти в София и Скопие осъдиха случая.

Нанесените щети по българския център бяха за около 10 000 евро, като два месеца по-късно те бяха отстранени, припомня БТА.

Фондация "Българска памет" е основният спомоществовател на културния център и покрива месечните разходи, учебните помагала и работата на българско неделно училище в центъра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG