Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако бях фашистка, щях да го кажа". Накъде тръгва Италия с Джорджа Мелони


Още като ученичка Джорджа Мелони става част от крайнодясна организация.
Още като ученичка Джорджа Мелони става част от крайнодясна организация.

Обвиняват я, че е с фашистки възгледи, но тя отрича това. Джорджа Мелони е напът да стане първата жена премиер на Италия след като нейната дяснорадикална партия "Италиански братя" (Fratelli d'Italia) спечели изборите.

Името „Италиански братя" идва от първите думи на националния химн. На изборите партията получи 26% от гласовете. Това я превърна в лидер на десния алианс, който ще управлява страната. В него участват още дяснопопулистката партия „Северна Лига“ на Матео Салвини и консервативната „Напред, Италия" (Forza Italia) на Силвио Берлускони.

Взети заедно, трите партии спечелиха 44%, а това е с около 18% повече от Демократическата партия и нейните съюзници.

Това означава, че крайнодясната формация "Италиански братя" празнува двойна победа - веднъж на национално равнище като част от победилия десен алианс, а втори път - вътре в самия алианс, след като спечели на своя страна 7 млн. италианци от общо 12 млн., гласували за десния блок.

Начело на формацията е 45-годишната Джорджа Мелони. Договорката между нея, Салвини и Берлускони още преди вота беше, че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове ще стане премиер. След вота Берлускони каза, че тя е неговото "идеологическо женско по-младо аз".

Матео Салвини, Силвио Берлускони и Джорджа Мелони по време на заключителния митинг на предизборната кампания
Матео Салвини, Силвио Берлускони и Джорджа Мелони по време на заключителния митинг на предизборната кампания

В своята реч след победата Мелони обеща, че националната идентичност отново ще играе важна роля за Италия.

"Голямата цел, която си поставихме, беше италианците отново да се гордеят, че са италианци и да развяват нашия трикольор“, каза тя, след като влезе в предизборната борба с популисткия лозунг "Първо Италия и италианците!".

Партията на Мелони беше облагодетелствана от факта, че е единствената, която в продължение на година и половина беше в опозиция. Тя не пожела да влезе в правителството на националното единство на Марио Драги.

Новият парламент ще бъде свикан на 13 октомври. В долната му камара има общо 400 места, а дясната коалиция ще държи цели 237 от тях. В Сената, горната камара, десният блок ще има 115 от общо 200 места.

Мелони и Украйна

Въпреки своята популистка политическа платформа, Джорджа Мелони подкрепя НАТО и европейските санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Дори когато беше в опозиция, тя подкрепи решението на премиера в оставка Марио Драги да изпрати оръжие на Киев, за разлика от Салвини и Берлускони.

Отношението й към войната е по-различно от това на Берлускони, който наскоро каза нещо, предизвикало напрежение: че Путин е бил "подтикнат" да нахлуе в Украйна, за да постави "достойни хора" начело. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европа разполага с "инструментите" да се справи с Италия, ако нещата тръгнат в "трудна посока".

Мелони обаче явно не смята да тръгне натам. Веднага след изборите тя беше поздравена от украинския президент и му отговори така:

"Уважаеми Зеленски, знаете, че можете да разчитате на нашата лоялна подкрепа за каузата на свободата на украинския народ. Бъдете силен и запазете вярата си непоколебима!".

На 4 октомври двамата проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха и поисканото от Киев членство на страната в НАТО. Зеленски покани Мелони на посещение в родината му.

Мелони и ЕС

Бъдещата италианска премиерка обаче не е така единодушна с Европа по всички въпроси. Тя призовава за реформа на ЕС, като настоява за по-малко бюрокрация. Иска и спиране на миграцията. Някога говореше за излизане на Италия от еврозоната и дори от ЕС, но сега само обещава да преформулира европейските договори.

Тя говори като крайните десници в Унгария и Франция. Това се разбира например по това нейно изречение: "Партито свърши. Италия ще започне да защитава националните си интереси, както правят другите и после ще търсим общи решения".

Мелони е работила като секретар и преводач на депутати и партийци, тя няма голям опит в икономиката. Но вече каза каква политика смята да води - да ревизира Плана за възстановяване и устойчивост според нуждите на страната, за да не се окаже Италия смазана от огромния дълг, 9-те процента инфлация и спада в производството. Мелони се позова на това, че и Португалия е поискала същото от ЕК. Сумата по плана е 200 милиарда евро.

В социалната сфера Мелони е консервативна. На един митинг, проведен през 2019 г., тя се представи така: "Аз съм Джорджа – аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка". Мелони живее с телевизионен журналист, с когото имат 16-годишна дъщеря.

Думите й бързо се разпространиха, след като бяха ремиксирани в песен с технобийтове.

Мелони се обявява за насърчаване на раждаемостта, безплатни детски градини и такива в големите компании, както и за данъчни облекчения за семействата с деца.

Тя е против сурогатното майчинство за хомосексуални двойки и против осиновяването на деца от тях. Не подкрепя и закон за легализиране на еднополовите бракове.

Казва, че не би променила законодателството, което позволява на жените да правят аборт в Италия, макар да дава право на лекарите да откажат. Тя обаче обещава да работи за това жените да не са принудени да правят това по финансови причини.

Мелони се обявява срещу това борбата с демографския срив да се води посредством миграцията. Настоява за горещи точки за мигранти в страните на произход, където да бъдат разглеждани техните молби за убежище. Тя е и за блокиране на лодките с бежанци, които опитват да прекосят Средиземно море, като за целта настоява за споразумение със северноафриканските държави.

В енергийната сфера Мелони е за траен енергиен преход и увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Казва, че страната ще се бори за още по-голяма диверсификация на газовите източници, тъй като досега е била силно зависима от Русия.

Обещава, че ще спазва ангажиментите, поети от Италия във връзка с климатичните промени, но иска и тяхното актуализиране.

Коя е Мелони - фашистка или националпопулистка

Политици, анализатори и медии обявиха Джорджа Мелони за последовател на Бенито Мусолини.

Мусолини е лидер на Националната фашистка партия. Той управлява Кралство Италия като министър-председател от 1922 до 1925 г., когато отхвърля демокрацията. После е начело на Италия до 1943 г., след като установява фашистка диктатура. Той е съюзник на Адолф Хитлер. Разстрелян е от партизани през 1945 г., а тялото му е провесено надолу с главата на бензиностанция.

След изборите новинарският портал на CNN написа, че Италия ще има най-десния премиер след Мусолини. Политици от германската дяснопопулистка „Алтернатива за Германия“ , френската „Национален сбор“ и полската „Право и справедливост“ поздравиха Мелони за победата.

Самата тя е започнала политическата си дейност в неофашистки партии, но определя себе си като консерватор. Казва, че в живота й няма нищо, за което трябва да се извинява.

"Италианската десница остави фашизма в историята още преди десетилетия", каза тя във видеообръщение в края на август.

Опонентите ѝ я обвиняват, че никога не се е дистанцирала категорично от фашизма.

Мелони намери много последователи със своето ораторство
Мелони намери много последователи със своето ораторство

Нейната формация се помещава в Рим на официалния адрес на неофашистките партии от десетилетия - "Виа дела Скрофа 39".

Мелони е казвала, че е горда, че седалището им е в историческа сграда. Самата тя определя Мусолини като "многопластова личност", което подхранва твърденията за липса на категоричност. Публично тя отхвърля идеализирането му, но не е сигурно дали го прави по убеждение или от желание да промени имиджа на партията си.

Миналата година, когато се готвеше за изборите, тя предупреди своите съпартийци да се въздържат от екстремистки изказвания, да не правят препратки към фашизма и да се откажат от римския поздрав с вдигната дясна ръка, който напомня на жеста "Хайл Хитлер". Тя очевидно се стреми към това да създаде нов образ на партията си - да я извади от крайнодесния ъгъл и да я измести към консерватизма.

Родена през 1977 година, Мелони има крайни възгледи още като ученичка. Бъдещата й партия "Италиански братя" се корени в Италианското социално движение (MSI), основано през 1946 г. от началника на канцеларията на последното правителство на Мусолини - Джорджо Алмиранте. Той се опитва да съживи фашизма и расизма в Италия.

Мелони става част от младежкото движение на формацията, когато тя се трансформира. През 1995 г., ръководена от влиятелния Джанфранко Фини, тя става партия "Национален алианс", която се дистанцира от постфашистките си корени и се представя като по-умерена, националконсервативна.

Въпреки това, на 19-годишна възраст, агитирайки за крайнодясната формация, тя казва пред френска телевизия: "Мусолини е бил добър политик и всичко, което е правил, е било в името на Италия".

Джорджа Мелони подкрепя унгарския премиер Виктор Орбан в битката му с Брюксел - среща между двамата в Будапеща още през 2018 г.
Джорджа Мелони подкрепя унгарския премиер Виктор Орбан в битката му с Брюксел - среща между двамата в Будапеща още през 2018 г.

През 2006 година Мелони е избрана за депутатка от "Националния алианс". Тогава казва в интервю: "Мусолини направи различни грешки - расовите закони срещу евреите, обявяването на война, авторитарния режим. В исторически план той направи други неща, които бяха добри, това обаче не го спасява".

Две години по-късно тя става най-младата италианска министърка и само на 31 поема проблемите на младежта в правителството на Берлускони.

През 2012 г. Мелони основава "Италиански братя" и става неин председател през 2014 г.

Сега тя казва, че ако е била изкушена от фашистката идеология, е щяла да го каже открито. Неотдавна тя каза пред британското издание "Спектейтър":

"Когато основахме "Италиански братя", ние създадохме тази партия като една десноцентристка сила с високо вдигната глава. Когато аз съм нещо, аз го казвам открито. Никога не го крия. Ако бях фашистка, щях да го кажа. Аз никога не съм говорила за фашизъм, защото не съм фашистка".

Партията на Мелони обаче поддържа логото на следвоенните крайнодесни партии - трикольорния пламък, който е приеман като огъня, който се поддържа горящ на гроба на Мусолини, посещаван от негови последователи. Тя твърди, че пламъкът няма нищо общо с фашизма, а символизира "признанието за пътя, извървян от демократичната десница през историята на републиката".

Много италиански политици и интелектуалци, сред които и сенаторката Лиляна Сегре, оцеляла в нацистки концентрационен лагер, призоваха Мелони първо да промени логото и чак след това да твърди, че партията няма нищо общо с фашизма.

"Джорджа Мелони не иска да се откаже от символа, защото това е идентичността, от която не може да избяга - това е нейната младост. Но нейната партия не е фашистка", казват обаче други, като Джанлука Пасарели - професор по политически науки в римския университет "Сапиенца", който се включи в полемиката пред Би Би Си.

"Фашизмът означава да получиш власт и да разрушиш системата. Тя няма да направи това и не би могла да го направи. Но в партията има крила, свързани с неофашисткото движение. Тя винаги е играла по някакъв начин между тях", добави той.

Обратът в политиката на Италия изглежда не е случаен. Италианците преживяват трудни икономически времена на фона на войната и енергийната криза в Европа. Почти половината от тях избраха да дадат доверието си на нов политически играч, с надеждата, че животът им ще се промени. Сред гласувалите за Джорджа Мелони се чуват дори такива гласове, предаде БНР в репортаж от Рим:

"Честно казано не я следя много, но предпочитам коалиция с нейната партия начело".

"Не я харесвам, но от това имат нужда италианците. Те са глупави, това е страна на глупци".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG