Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" на пазара на горивата


Според КЗК от "Лукойл" са прилагали ценова преса спрямо конкурентите си чрез постоянното изменения на ценови условия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи проблеми, свързани с ценовата политика на руската „Лукойл“ при търговията на едро с горива и моторни масла в България. Поведението на компанията е било с цел да засили господстващото си положение и представлява злоупотреба с господство според българското и правото на ЕС, съобщиха от регулатора.

„Според Комисията дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите“, пише в становището на КЗК.

Под ценова преса се има предвид, че „разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата“, посочва институцията.

Производството е било образувано по искания от други две компании – „Инса ойл“ и „ОМВ България“.

Свободна Европа изпрати питане относно позицията на руската компания. От там отговориха, че все още не са получили "текста на обвинението" и че ще го коментират, след като се запознаят с него.

Относно публикуваната позиция на КЗК от „Лукойл“ отговориха, че действително са премахнати количествените отстъпки и че дружеството "по този начин даде достъп до най-добрата си цена за всички клиенти на едро, независимо от обема на купуваните от тях продукти". Така според руската компания едрите търговци, участниците на пазара на едро и крайните потребители са получили "най-ниските възможни цени".

"Вероятно намаляването на цените за всички участници на пазара по някакъв начин не е удовлетворило органа по конкуренция. Ние категорично считаме, че цялата ни дейност напълно съответства на законодателството на Република България и ЕС", отговориха още от „Лукойл“.

В България основен производител на горива е руската компания „Лукойл“, която използва основно руски петрол. Той е на значително по-ниски цени от основния сорт Брент.

По-ниските цени на суровината обаче не водят до по-ниски крайни цени на горивата. Причината е, че рафинерията "Лукойл Нефтохим" не търгува директно с горива, а само преработва петрола "на ишлеме". Разликата в цените се губи в сложната схема от свързани руски фирми, чрез които горивата в България стигат до крайния потребител.

Цените на горивата в България, както и на всички страни в ЕС, се повишиха значително след началото на руската инвазия в Украйна. След средата на лятото заради значителното намаляване на цените на петрола и петролните продукти, горивата започнаха да поевтиняват на всички пазари, включително и на българския.

В началото на септември президентът Румен Радев проведе среща с представителите на „Лукойл“ и членове на служебния кабинет. На нея беше обсъден проблемът с високите цени на горивата, както и възможностите на руската компания да оперира във връзка с ембаргото върху вноса на руски петрол, наложено от ЕС.

През май кабинетът на Кирил Петков договори отсрочка за забраната на внос за България до 2024 г.

През 2021 г. КЗК уличи „Лукойл“ за това, че компанията е използва господстващото си положение на пазара на горива в България, за да пречи на други фирми да внасят и продават.

Руският петрол е по-евтин, но на бензиностанцията плащаме повече. Ето защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Професия Ютюбър. Кой е Слави The Clashers и какво работи
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
XS
SM
MD
LG