Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бойното поле е за голямата историческа Русия". Путин обяви анексията на една пета от Украйна


Руският президент Владимир Путин по време на речта си в Кремъл, 30 септември 2022 г.
Руският президент Владимир Путин по време на речта си в Кремъл, 30 септември 2022 г.

Русия официално присъедини към своята територия части от Украйна. Това стана с договори, подписани от президента Владимир Путин след речта му в тържествената Георгиевска зала на Кремъл.

Той каза, че Русия вече има четири нови области, а техните граждани стават "завинаги" руски граждани.

"Те възстановиха нашето историческо единство. Благодарим!" - каза Путин.

Сред присъстващите в Георгиевската зала бяха водачите на окупационните власти в четирите украински области, лидерът на Чечня Рамзан Кадиров, министри и депутати. В публиката не присъства патриарх Кирил.

От 23 до 27 септември бяха проведени нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия на 4 украински области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. Те протекоха с организация на окупационните власти, без процедура, без избирателни списъци и райони. Нито Украйна, нито демократичните страни признаха това допитване.

"Нищо няма да е като преди", каза Путин в петък. Той добави: "Бойното поле е за голямата историческа Русия".

Новините идват на фона на украинска контраофанзива на изток и юг.

В речта си Путин се позова на текст от Устава на ООН, който според него е приложим към случая - това е член първи, който гарантира правото на самоопределение.

Той определи като герои представители на окупационните власти, които бяха убити от украински партизани или от украинската армия в последните седмици.

Назначените от Москва ръководители на Херсонска област - Владимир Салдо, и Запорожка област - Евгений Балицки, Владимир Путин, лидерът на сепаратистите в Донецк - Денис Пушилин, и водачът на сепаратистите в Луганск - Леонид Пасечник, след подписването на договорите
Назначените от Москва ръководители на Херсонска област - Владимир Салдо, и Запорожка област - Евгений Балицки, Владимир Путин, лидерът на сепаратистите в Донецк - Денис Пушилин, и водачът на сепаратистите в Луганск - Леонид Пасечник, след подписването на договорите

Нелегитимните референдуми обявяват за "руски" целите територии на украинските области. В момента Москва контролира почти цялата Луганска област, а в останалите три области държи около 70-80 процента. Във всичките четири територии се водят активни военни действия.

Путин говори пред знамето на Руската федерация и пред още четири флага - на превзетите от него украински области.

По време на речта си той повтори основните си тези от февруари, с които оправда агресията. Според него разпадът на СССР е окрилил Запада да построи своя колониална система и да бъде уверен, че “Русия няма да може да се окопити от удара“.

Той най-малко 10 пъти осъди нещо, което нарича "западен колониализъм", "разпространяване на расизъм и русофобия".

Путин похвали Русия за това, че след разпада на СССР е успяла "да изгради силна централизирана стабилна държава, основана на духовните ценности на православието, исляма, юдаизма и други религии".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG