Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкции, военна помощ, резолюция на ООН. Реакциите след резултатите от "измамните" референдуми


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, 22 февруари.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, 22 февруари.

Съединените щати планират резолюция на ООН, осъждаща референдумите като измама, нов кръг от санкции срещу Русия, ако тя анексира украинска територия, както и пакет от оръжия за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, който ще бъде обявен скоро.

Това са част от реакциите на международно непризнатите референдуми за присъединяване към Русия, които се проведоха в няколко украински области през последните дни и чиито резултати бяха съобщени във вторник.

В района на Донецк в Източна Украйна 99,23 процента от дошлите до урните са гласували за влизането му в Русия, което доведе до реакция на подкрепяния от Москва сепаратистки лидер Денис Пушилин, който приветства резултата като „колосален“.

В друг източен регион, Луганск, назначените от Русия служители на изборите съобщиха, че крайният резултат е 98,42 процента в полза на анексията. Социологическата служба в Запорожие съобщи, че 93,11 процента от подадените бюлетини са в подкрепа на анексирането, докато в Херсон подкрепата е 87,05.

Гласуванията се проведоха в продължение на пет дни в четирите области, които заедно съставляват около 15% от украинската територия.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на парламента, каза, че руският президент Владимир Путин ще говори пред парламента за референдумите на 30 септември, както и че депутатите могат да обмислят законодателство за анексиране на 4 октомври.

„Резултатите са ясни. Добре дошли у дома, в Русия!“, написа в Телеграм Дмитрий Медведев, бивш президент, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и съюзник на президента Путин.

Реакциите на Запад

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че западните страни никога няма да признаят анексирането на украински региони от Русия и ще подкрепят Украйна в борбата ѝ за връщане на територии.

„Подчертавам, че Украйна има абсолютното право на самоотбрана на цялата си територия, включително връщането на земи, които са били незаконно завзети по един или друг начин от Русия“, каза Блинкен на съвместна пресконференция с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар.

Държавният секретар на САЩ също повтори думите на президента Джо Байдън, че ще бъдат наложени по-строги санкции за провеждането на т. нар. референдуми срещу Русия.

„Русия нахлу в Украйна, завзе територия и прилага своята дяволска схема върху нея, включително изселването на част от населението оттам“, каза Блинкен.

Той подчерта, че Русия депортира някои хора от окупираните територии, а други просто изчезват. След това, според Блинкен, руските власти инсталират марионетни правителства и манипулират резултатите от "псевдореферендуми", за да обявят окупираната територия за част от Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също нарече организираните от Москва гласувания "измама" и "явно нарушение на международното право". Столтенберг написа в Туитър, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски на 27 септември „и е дал да се разбере, че съюзниците от НАТО са непоколебими в своята подкрепа за суверенитета и правото на самоотбрана на Украйна“.

В сряда ЕС също отхвърли незаконните референдуми в Украйна, както и подправените резултати. В Туитър върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. написа в Туитър, че "това е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, насред постоянни нарушения на човешките права". "Поздравяваме за смелостта украинците, които продължават да устояват на руското нашествие", допълва Борел.

Нови санкции на Русия заради "псевдореферендумите" ще наложи и Канада. Това каза канадският премиер Джъстин Трюдо в сряда.

"Канада никога няма да признае резултатите от референдумите или опита на Русия незаконно да анексира украински територии", каза Трюдо.

"Възнамеряваме да наложим нови санкции срещу физически и юридически лица, които са съучастници в този най-нов опит за подкопаване на принципите на държавния суверенитет и които са отговорни за продължаващите безсмислени кръвопролития в Украйна", каза още канадският премиер.

ООН

Съединените щати също така ще внесат резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща страните членки да не признават никакви промени в Украйна и задължаваща Русия да изтегли войските си, каза пратеникът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд.

„Измамните референдуми в Русия, ако бъдат приети, ще отворят кутията на Пандора, която не можем да затворим“, каза тя на заседание на съвета.

Русия има възможност да наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност. Томас-Грийнфийлд каза, че това ще накара Съединените щати да отнесат въпроса до Общото събрание на ООН.

„Всички референдуми, провеждани при тези условия, с дулото на пистолета, никога не могат да се доближат до свободни или честни“, каза заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза на срещата, че референдумите са проведени прозрачно и в съответствие с изборните норми.

„Този процес ще продължи, ако Киев не признае своите грешки и своите стратегически пропуски и не започне да се ръководи от интересите на собствения си народ и не изпълнява сляпо волята на тези хора“, каза той.

Оръжия

САЩ предвиждат и нов оръжеен пакет за Украйна, който да включва пускови системи HIMARS, придружаващи боеприпаси, различни видове системи за противодействие на дронове и радарни системи, заедно с резервни части, обучение и техническа поддръжка. Това казва източник на Ройтерс, който има информация за плана.

Германският канцлер Олаф Шолц каза в сряда, че Германия няма да промени позицията си след резултатите от "фалшивите" референдуми и ще продължи доставките на оръжия за Украйна.

По повод планираната помощ Русия отново предупреди САЩ и Запада да не въоръжават Украйна.

„Насърчавайки Киев да продължи да използва военната техника, получена от Запада, Вашингтон не осъзнава риска от действията си... Нашите стъпки за защита на Отечеството ще бъдат твърди и решителни“, каза представителят на Русия в САЩ Анатолий Антонов в канала на посолството в Телеграм.

Войната продължава

В рамките на окупираните територии служители, назначени от Русия, разнасяха избирателни урни по домовете. Украйна и нарекоха това нелегитимен, принудителен опит за създаване на правен претекст за това Русия да анексира областите.

Нито един от четирите региона, които проведоха референдуми, не е изцяло под контрола на Русия, като украинските сили съобщават за повече напредък, след като разбиха руските войски в Харков този месец.

Зеленски каза, че регионът на Донецк остава основен стратегически приоритет на неговата страна - и на Русия - с "особено тежки" боеве, погълнали няколко града.

Генералният щаб на украинската армия съобщи късно във вторник, че руските сили са обстреляли седем града в Донецк. Военните казаха, че 20 градове в Запорожка област в южна централна Украйна и 35 градове и села в Херсонска област на юг също са били ударени.

„Този фарс в окупираните територии дори не може да се нарече имитация на референдум“, каза украинският президент във видео обръщение късно във вторник.

Ако Русия анексира четирите украински области, руският президент може да представи всеки опит на Украйна да ги освободи като нападение срещу самата Русия.

Путин каза миналата седмица, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост" на Русия.

Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, каза пред Ройтерс, че Киев няма да се повлияе от ядрени заплахи или от гласовете за анексиране и ще продължи с плановете си да си върне цялата територия, окупирана от нахлуващите руски сили.

Той каза, че украинците, които са помогнали за организирането на референдумите, ще бъдат обвинени в държавна измяна и най-малко пет години затвор. Украинците, които са били принудени да гласуват, няма да бъдат наказвани.

Дипломати казват, че заплашването с ядрено оръжие е опит на Русия да изплаши Запада и да намали подкрепата му за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG