Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имперски реваншизъм". Как българското правителство и партиите реагираха на мобилизацията


Президентът на Русия Владимир Путин в Кремъл в Москва, 20 септември 2022 г.
Президентът на Русия Владимир Путин в Кремъл в Москва, 20 септември 2022 г.

Последните изявления на Москва засилват притесненията и правят подкрепата за Украйна още по-наложителна. Такава е официалната позиция на България, след като в сряда президентът на Русия Владимир Путин обяви частична мобилизация и намекна за възможността страната му да използва ядрено оръжие.

"Последните съобщения от Москва засилват опасенията. В съчетание с ядрената реторика и така наречените референдуми тези тревожни събития в глобален аспект увеличават необходимостта от последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", се казва в позицията на българското министерство на външните работи, публикувана в Туитър.

"Единството - още повече в рамките на седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН – е по-важно днес, отколкото когато и да било досега", пише още в нея.

По-рано служебният министър на отбраната Димитър Стоянов препрати към министерството на външните работи за коментар по повод позицията на България.

Тогава той каза, че провеждането на мобилизация в Русия води до "ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост" на неговия край. По време на изявлението си Стоянов не използва думата "война".

Какви са коментарите от президентството

От своя страна в четвъртък вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че България трябва да подкрепи дипломатическите усилия на европейско и световно ниво, така че "да бъде принудена Русия незабавно да спре войната в Украйна".

"Да не се достига до още по-голяма ескалация, за което говори декларацията на руския президент. Частичната мобилизация и нови референдуми - това означава задълбочаване на конфликта и на военните действия с край, който никой не може да предопредели", каза Йотова пред журналисти във Велико Търново.

По думите ѝ президентът Румен Радев ще реши дали е нужно свикването на Консултативния съвет за национална сигурност на фона на новините от Кремъл.

Радев не е коментирал обявената частична мобилизация. Той не присъства на тържествата по повод Дена на независимостта във Велико Търново. В сряда Свободна Европа изпрати въпроси до президентството за позицията на държавния глава, но до момента няма получени отговори.

Какви са позициите на партиите

Същевременно от "Демократична България" (ДБ) призоваха служебното правителство и президента Румен Радев "еднозначно и ясно да осъдят руската агресия в Украйна и престъпната политика на имперски реваншизъм на Путин".

Според коалицията намерението на Русия да мобилизира 300 000 души и да си присвои украински територии чрез "бутафорни референдуми", разкрива напълно "грабителския и имперски характер на Путиновата политика".

"Путиновата агресия има за непосредствен фокус Украйна, но нейната реална стратегическа цел е връщането на цяла Източна Европа под имперския ботуш на Кремъл. Това засяга пряко българския национален интерес", се казва в позицията на ДБ.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира обявената мобилизация в Русия и протестите, които предизвика тя на територията на цялата страна. В сряда вечерта хиляди хора се включиха в спонтанни демонстрации срещу нея, а повече от 1400 души бяха арестувани.

В публикация във Фейсбук в четвъртък, в Деня на независимостта, Трифонов написа, че отвоюването на всяка една независимост по света "винаги е била дело на смели и достойни мъже и жени" и "луди глави, които не познават страха".

"И точно днес в Русия едни луди глави, смели и достойни мъже и жени, се борят за своята независимост. Независимост от престъпния режим на един диктатор", написа лидерът на ИТН.

По-късно в четвъртък съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също публикува позиция, в която определи решението на Кремъл за частична мобилизация и заплахата за използване на ядрени оръжия като "недопустими".

"Днес, в Деня на Независимостта на България, си припомняме, че всяка страна има право да следва своя собствен път - без намеса от други страни и чужда агресия. В интерес на България и цяла Европа е имперските стремежи на Путин да спрат и войските му да напуснат окупираните територии", написа Петков.

На този фон Европейският съюз съобщи, че ще наложи нови санкции върху Русия, а американският президент Джо Байдън определи плановете на Путин за мобилизация като "възмутителни действия" и осъди заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрено оръжие.

Русия започна непровокираната си военна инвазия в Украйна през февруари. Войната се води изцяло на територията на Украйна.

От началото на руската агресия бяха убити хиляди украински цивилни, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Редица държави и международни правителствени и неправителствени организации обвиняват Русия във военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG