Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тук без секции, там без списъци. Как протичат незаконните референдуми на Русия в Украйна


Митинг в Улан-Уде, Русия, в подкрепа на референдумите в Украйна. В града също има открити секции за гласуване на евакуираните от войната. 23 септември 2022 г.

Някои от незаконните референдуми за присъединяване към Русия протичат в Украйна без посещаване на избирателни секции, както и без регистрирани избиратели, съобщи телевизия Current Time. Представители на окупационните власти отиват в жилищните сгради на хората и направо във входовете им предоставят бюлетините за гласуване.

Освен членове на самопровъзгласените секционни комисии, сред посетителите има и по двама руски войници.

В петък протича първият от петте дни гласуване. Само на петия ден хората ще могат да отидат в избирателна секция, за да гласуват.

В петък стана ясно, че Русия е открила на собствената си легитимна територия още 300 секции за подаване на бюлетини. Тя е направила това с аргумента, че в Русия има много евакуирани хора, които също трябва да получат възможност да дадат своя глас, съобщи ТАСС.

Референдумите бяха насрочени от вторник за петък в условията на видима спешност. Те бяха обявени от руските окупационни власти за четири области на Украйна - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска.

От тези четири района Русия държи изцяло контрола само върху Луганска област, а останалите е завладяла частично. Според окупационните власти резултатите от допитването ще важат за 100% от административните територии на областите.

Референдумите нямат законова сила и провеждането им беше осъдено от Украйна, ЕС и останалата част от демократичния свят. Те противоречат на международното право и се организират от страната агресор в условията на завоевателна война.

Гласуването започна в петък сутринта в четирите области. Комисии, назначени от окупационните руски власти, обявяваха с високоговорители, че са пристигнали пред дадена жилищна сграда, а след това влизаха във входовете, където се извършваше гласуването.

В Херсонска област са отпечатани 750 хил. бюлетини, в Запорожка област - 500 хил., в Донецка - 1 млн. и 500 хил.

Въпросът в бюлетините има един и същи смисъл - дали хората искат тяхната област да стане част от Руската федерация. Но в две от областите - Запорожка и Херсонска - гласоподавателите трябва да дадат един отговор на три въпроса наведнъж - дали искат тяхната област да излезе от състава на Украйна, дали искат тяхната област да се превърне в независима държава и дали искат тази независима държава да стане част от Руската федерация.

Референдумите бяха организирани три седмици след успешното контранастъпление на украинската армия, която освободи много от по-рано окупираните територии в Харковска област.

Секциите за гласуване, които Русия е открила на собствена територия за улеснение на евакуираните, са разположени включително и в Далечния Изток, на повече от 9 000 км от Украйна.

Предполага се, че референдумите са насрочени, за да затруднят бъдещ преговорен процес между Москва и Киев. Освен това те ще помогнат на руската пропаганда да твърди, че самата Украйна води агресивна война срещу територия, която вече не е нейна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG