Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия започнаха в районите под неин контрол


Плакати за присъединяването към Русия се появиха из градовете, където се провеждат референдумите.
Плакати за присъединяването към Русия се появиха из градовете, където се провеждат референдумите.

Гласуването на нелегитимни референдуми в контролираните от Москва райони на Украйна за присъединяване към Русия започна, съобщиха международните агенции.

Организираните от Кремъл референдуми бяха осъдени от Киев и Запада като фарс без никаква законова сила. Те няма да признаят за легитимни резултатите им. Вотовете противоречат на международното право и устава на ООН, от която Русия е част. Смятат се за крачка към анексирането на тези територии от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че гласуването е фиктивно и недемократично.

България също е против провеждането на нелегитимните референдуми. Според българското външно министерство те представляват пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В международен план те няма да бъда признати и са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Това е позицията на МВнР, която беше изразена чрез говорителя й Константин Коджабашев на пресконференция в петък.

Гласуване ще има в общо четири украински области - Луганска и частично контролираните от Москва Донецка и Запорожка област, както и в Херсонска, която се намира под почти пълен руски контрол. То започна в 08:00 ч. сутринта в петък, 23 септември, и ще продължи до 27 септември.

Местните жители отговарят на въпроса дали искат регионите им да станат част от Русия. Очаква се гласуването да завърши с желания от Москва резултат. Това ще осигури на Русия претекст да твърди, че опитите на украинските войски да си върнат контрола над тези територии са нападение срещу самата Русия, което може драстично да изостри продължаващия от седем месеца военен конфликт, пише Асошиейтед прес.

Провеждането на референдумите идва на фона на офанзивата на украинската армия в същите тези региони, при която тя освобождава големи участъци от територия от руската окупация.

В Русия преди дни президентът Владимир Путин издаде указ за частична мобилизация, който може да доведе до включването в боевете на над 300 000 руски войници.

Много руснаци побързаха да напуснат страната, а други протестираха против мобилизацията.

Още в сряда българското външно министерство съобщи, че действията на Русия по провеждане на референдуми и започването на мобилизацията на още руснаци за фронта ще изострят конфликта още повече.

Говорителят на ведомството Коджабашев в петък допълни, че последните решения на Москва "засилват нуждата от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна".

Ведомството отново каза, че няма конкретна военна заплаха за страната ни на този етап.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG