Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не козируваме на чужди решения". Нинова се противопоставя на ПЕС заради Русия


Член на санкционирания от ЕС пропутински мотористки клуб "Нощни вълци" целува ръката на Корнелия Нинова, 1 май 2017 г.
Член на санкционирания от ЕС пропутински мотористки клуб "Нощни вълци" целува ръката на Корнелия Нинова, 1 май 2017 г.

БСП няма да подкрепи резолюция на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която ще бъде приета на предстоящия ѝ конгрес в Берлин на 13 октомври. Това става ясно от писмо на председателката на българската левица Корнелия Нинова, изпратено до ПЕС.

Причина за недоволството ѝ е, че две от трите точки в подготвяната резолюция са насочени срещу Русия, а третата е в подкрепа на т.нар. Истанбулска конвенция - международен пакет от мерки за борба с домашното насилие, срещу който БСП се обяви.

"Има дълбоки причини срещу БСП години на ред да се организира манипулативна и черна кампания. Ние сме непослушната и неудобната партия. Не се подчиняваме и не козируваме на чужди решения. Вземаме ги сами и само по волята на нашите членове и симпатизанти, отчитайки българския интерес и традиции", се казва в съобщение на левицата по повод писмото на Нинова до ПЕС.

В него се казва още, че европейските партньори на БСП ще одобрят резолюция със следните три точки: изпълнение на Истанбулската конвенция; военна помощ за Украйна; подкрепа за строги санкции срещу Русия.

В тази връзка Нинова отбелязва в писмото си, че "изпращане на военна помощ за Украйна ни прави пряк участник във войната" - твърдение, което не е подкрепено с нито един факт. Председателкат на БСП твърди още, че "санкциите срещу Русия вредят повече на Европа и на България, отколкото на тези, към които са насочени", но отново не посочва конкретни данни.

По отношение на Истанбулската конвенция Нинова пише, че социалистите остро осъждат домашното насилие, "но никога няма да приемем, че нашите деца могат да бъдат нещо трето освен момиче и момче".

През 2018 г. Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България, приемайки, че "биологичният пол е детерминиран по рождение и е в основата на гражданския пол", както и че налагането на "процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, е в разрез с Конституцията".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG