Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици хора загинаха и бяха ранени при безредици на футболен мач в Индонезия


Най-малко 174 души загинаха и поне 180 бяха ранени по време на безредици между футболни фенове и полицията, избухнали по време на мач в Източна Ява, Индонезия, предават световните информационни агенции.

След като срещата от индонезийската Висша лига е завършил с победа на "Персебая" над "Арема" с 3:2, на стадиона е имало няколко сбивания между привърженици на двата отбора, предизвикани от нахлуването на фенове на домакините от "Арема" на терена.

Това е провокирало местната полиция да използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. При последвалите панически сцени обаче много хора са се задушили или са били стъпкани.

По данни на индонезийските власти за мача са били продадени около 4000 билета повече от максималния капацитет на стадиона.

Според първоначалната информация поне 34 души са загинали на място. Над 300 души пък са били откарани в близките болници, но много от тях са починали по пътя. Двама от загиналите са полицаи. Поне 11 души са в много тежко състояние.

Президентът Джоко Уидодо нареди футболното първенство да бъде прекратено и да започне разследване. Световната футболна федерация (ФИФА) добави, че в никакъв случай не трябва да се използва сълзотворен газ, за да се контролира публиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG