Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев не се включи в декларация на европейски президенти в подкрепа на Украйна 


Румен Радев и Владимир Путин по време на срещата им през юни 2019 г.
Румен Радев и Владимир Путин по време на срещата им през юни 2019 г.

Българският президент Румен Радев не се е включил в декларация на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа, изразяваща подкрепа за цялостта на Украйна и нейната армия и осъждаща анексията на нови украински територии от Русия.

Това става ясно от инициираното от румънския президент Клаус Йоханис съвместно изявление, подписано от него, президента на Чехия Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова.

Деветимата заявяват, че не могат да останат безмълвни “пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация”. В петък руският им колега Владимир Путин обяви присъединяването на украинските области Донецк, Луганск, Запорожиев и Херсон към състава на Руската федерация.

“Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна”, се казва още в изявлението на европейските държавни глави.

Те призовават Москва незабавно да изтегли войските си от Украйна, както и “всички съюзнически държави да увеличат значително военната си помощ за Украйна”. “Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда”, завършва документът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG