Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Риск от пряко въвличане". Радев е против приемане на Украйна в НАТО сега


Такова решение трябва да има "едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна", смята президентът
Такова решение трябва да има "едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна", смята президентът

Президентството публикува официална позиция за отказа на държавния глава Румен Радев да подкрепи декларацията на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа в подкрепа на целостта на Украйна и присъединяването й към НАТО.

Документът, който осъжда анексията на нови украински територии от Русия, беше подписан от президентите на Румъния, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора и Словакия.

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Той подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа", пише в позицията на "Дондуков 2".

В нея се казва, че България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност.

"Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", се допълва в изявлението.

Според него решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето "едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави".

В декларацията, подписана от останалите държавни глави по инициатива на румънския президент Клаус Йоханис, обаче се казва:

"Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда".

"Президентът трябва да разбере, че няма легитимност да реши да извади България от цяла Източна Европа. В момента, в който всички президенти на страните от Източна Европа осъждат действията на Русия, за пореден път, на много важен етап, България единствено да не е там. Той няма тази легитимност да ни вади от нашия цивилизационен формат", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред bTV.

През май миналата година президентите на страните от формата Б9 приеха декларация, с която заклеймиха "саботажите" на Русия на територията на страни от НАТО и посочиха взривовете в Чехия през 2014 г. и подобни инциденти в България. Форматът Б9 обединява девет страни от източния фланг на НАТО - България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Тогава обаче Румен Радев не съобщи предварително за участието си, а в публикуваното по-късно съобщение не се споменаваше нито веднъж думата "Русия" и не ставаше дума и за осъждането на саботажите на българска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG