Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международните наблюдатели разкритикуваха медийното отразяване на изборната кампания


Нина Суомалайнен, ръководител на мисията за оценка на изборите към Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ)
Нина Суомалайнен, ръководител на мисията за оценка на изборите към Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ)

Медийното отразяване по време на предизборната кампания е било съсредоточено върху служебния кабинет и президента и критиката им към конкретни партии, като по този начин тези партии са били представени в негативна светлина. Това са част от заключенията на международните наблюдателите на изборите, които бяха представени в понеделник.

Над 150 представители на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа бяха в България, за да наблюдават изборния процес.

В предварителния си доклад наблюдателите отбелязват, че в традиционните медии е имало само ограничен контрол над кандидатите в изборите, а нито обществените, нито частните медии са успели да проведат дебат между водещите кандидати.

"По този начин гласоподавателите бяха лишени от възможността да направят пряко сравнение между всички водещи участници, което застраши открития политически дебат", се казва в заключенията на наблюдателите.

"Информационните бюлетини в най-гледаното време бяха съсредоточени върху служебния кабинет и президента, чиито критични изявления често представяха в неблагоприятна светлина партиите, които те обвиняваха за текущите социалноикономически проблеми", пише още в доклада на СДИПЧ.

Освен това оттам обръщат внимание на факта, че от юли 2022 г. БНТ е под ръководството на изпълняващ длъжността генерален директор, който не е преизбиран след изтичането на неговия мандат. Става въпрос за Емил Кошлуков, който не беше преизбран за нов мандат, но Съветът за електронни медии не успя да избере и негов заместник.

От СДИПЧ отбелязват, че според събеседниците им "тази ситуация на несигурност подкопава редакционната независимост на обществената телевизия и не е в съответствие с международните най-добри практики за обществените медии по време на избори".

Както и в предшните си доклади от миналите избори международните наблюдатели отправят критики и към "концентрацията на собственост на медиите и симбиозата между някои медии и политически партии", което намалява плурализма и общественото доверие в работата на журналистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG