Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на САЩ зае страната на Русия в съдебен спор с Украйна за плащане на милиони на руска компания


Добив на нефт в "Ямашнефт", част от "Татнефт", близо до Ямаши, Татарстан, 14 април.
Добив на нефт в "Ямашнефт", част от "Татнефт", близо до Ямаши, Татарстан, 14 април.

Върховният съд на САЩ застана на страната на руската петролна компания "Татнефт" в спор с Украйна за плащането на многомилионно съдебно решение, присъдено преди години от арбитражен панел. Това стана ясно в понеделник, като съдът каза, че няма да разгледа делото и не коментира случая.

Решението, което е победа за една от най-големите петролни компании в Русия, на фона на войната, която Москва продължава да води в Украйна, означава, че делото ще продължи в по-долните съдилища на САЩ, които също застанаха на страната на компанията и отказаха да го отхвърлят.

Съдия от окръжния съд на САЩ се произнесе в полза на "Татнефт" през 2020 г., а апелативен съд във Вашингтон впоследствие потвърди изпълнението на решението.

В решението си от 3 октомври Върховният съд отхвърли опита на Украйна да избегне разпореждането на базираната в Париж арбитражна група, според която украинското правителство трябва да плати 173 милиона долара на руската компания.

Групата беше създадена от страните, за да разгледа обвиненията на "Татнефт" в украински неправомерни действия при боравене с акции в петролна рафинерия. Случаят засяга украинската петролна рафинерия Кременчук, която беше разрушена от Русия през април.

Украйна първоначално притежаваше половината от рафинерията, докато другата половина беше собственост на "Татнефт" и богатия на петрол руски регион Татарстан. Спор между страните доведе до арбитраж, в който през 2014 г. Украйна беше осъдена да плати 112 милиона долара плюс лихвите.

"Татнефт" от 2017 г. спори в американските съдилища в полза на изпълнението на решението на арбитражния панел, но Украйна твърди, че Съединените щати нямат връзка със случая.

Адвокатите на Украйна казват, че "Татнефт" трябва да използва съдилища в Украйна, които „остават отворени и ще разгледат справедливо молбата ѝ за облекчение“.

Украйна обжалва пред Върховния съд на САЩ, след като Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари. Адвокатите, представляващи Украйна, повдигнаха в жалбата си връзките на "Татнефт" с руското правителство и продължаващата инвазия.

Те казаха, че "Татнефт" е използвал случая, за да се насочи към "трети страни, които са неразделна част от националната сигурност на Украйна" преди инвазията на Русия. "Татнефт" отхвърли тези обвинения.

Нито е толкова евтин, нито без алтернатива. Може ли България без петрол от Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG