Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ги държим отговорни". САЩ санкционират босненския премиер за предполагаема злоупотреба с власт


Премиерът на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич, юли, 2021
Премиерът на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич, юли, 2021

Съединените щати са наложили санкции на премиера на Федерация Босна и Херцеговина и други заради предполагаема злоупотреба с данни на пенсионери. Това стана ясно в понеделник от изявление на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ.

Според министерството министър-председателят Фадил Новалич е придобил данни на пенсионери чрез официалната си позиция в седмицата преди изборите през 2018 г. и ги е използвал „в полза на собствената си политическа партия и противно на [босненския] закон.”

Твърди се, че Новалич е злоупотребил с данните, като е изпращал писма, изброяващи постиженията му и обещаващи увеличени пенсии според изявлението на финансовото министерство.

Също така босненският магнат Слободан Станкович и неговата инженерна фирма Integral Inzenjering A.D. Laktasi са включени в черния списък за подозрения в корупция. Според министерството големи строителни проекти често се предоставят на фирмата на Станкович без честна и открита конкуренция и по-голямата част от богатството на Станкович идва от обществени средства.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен спомена санкциите в Туитър, като каза, че политическите партии и лидери „не трябва да могат да използват публичните ресурси за своя собствена изгода и хората, които им помагат, не трябва да забогатяват“.

Министерството на финансите описа Станкович като един от най-богатите хора в Босна и каза, че той е свързан с Милорад Додик. Последният е член на тристранното президентство на Босна, който преди това беше санкциониран от САЩ за „отцепническа реторика“ и действия, които застрашават „стабилността и подкопават Дейтънски мирен договор". Става дума за договор, подписан през 1995 г., с който се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Санкционирането замразява всички активи или имуществени интереси, притежавани от Новалич, Станкович или неговата инженерна фирма в Съединените щати и забранява на граждани на САЩ да извършват транзакции с тях без специално разрешение от OFAC.

„Днешното действие подчертава как политиците в Босна и Херцеговина подкопават демократичните институции и процеси за собствената си политическа изгода и за да възнаградят мрежите си за покровителство“, каза Брайън Нелсън, заместник-секретар по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите, в изявление на отдела на 3 октомври.

„Ние ще продължим да се целим в онези, които дестабилизират региона, както и техните поддръжници, и ще ги държим отговорни“, добави той.

Санкциите идват по-малко от седмица след като финансовото министерство наложи такива на босненски държавен прокурор, обвинен в съучастие в корупция и подкопаване на демократичните процеси в Западните Балкани. Министерството нарече Даяна Каймакович „нагло корумпиран държавен прокурор с връзки с престъпни организации.” Тя беше санкционирана на 26 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG