Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата призова на разпит Корнелия Нинова. Тя отказва да се яви


Председателката на БСП Корнелия Нинова (в средата), Гергана Алексова и Борислав Гуцанов са призовани на разпити в прокуратурата.
Председателката на БСП Корнелия Нинова (в средата), Гергана Алексова и Борислав Гуцанов са призовани на разпити в прокуратурата.

Председателката на БСП Корнелия Нинова е била призована на разпит в прокуратурата, обяви самата тя във вторник. По думите ѝ заедно с нея са били повикани и съпартийците ѝ Гергана Алексова и Борислав Гуцанов.

Нинова определи призовките като "безпрецедентни", уточнявайки, че държавното обвинение за пръв път се занимава с вътрешно-партийни въпроси. Според нея обвинителите искат "от орг. секретаря и зам.-председателя на контролния съвет да се явят на разпит, за да обяснят какво са говорили по време на партиен пленум на БСП".

По думите ѝ става въпрос за прокурорска проверка по сигнал на бившия депутат от БСП Кирил Добрев. В края на миналата година той беше изключен от ръководството на партията, но впоследствие съдът отмени това решение на Националния съвет на левицата.

Нинова така и не уточни какво е хипотетичното престъпление, което е предмет на образуваната провекра, но декларира, че нито тя, нито съпартийците ѝ ще се явят доброволно на разпит.

Тя каза още, че с призовките от държавното обвинение се изисква от председателката на социалистите да предостави запис и заверено копие на стенограма от заседание на Националния съвет на БСП, проведено на 28 август.

По този повод Нинова заяви, че няма да предостави "нито лист" доброволно и посъветва прокуратурата да се снабди със съдебно разрешение за претърсване и изземване, както и да обяви призованите за принудително довеждане за разпит.

"Представители на Министерството на правосъдието да дойдат и да ни отведат принудително на разпит", каза тя.

По отношение на подателя на сигнала Кирил Добрев Нинова каза, че той в момента се явява на партийни събрания и дори се е изказвал два пъти. Той беше изключен от партията в края на миналата година, което доведе до вътрешнопартиен конфликт. През лятото Върховният касационен съд (ВКС) върна Добрев в Националния съвет.

Нинова разкритикува главния прокурор Иван Гешев и нарече прокуратурата "бухалка за неудобните", обобщавайки, че "българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието".

Малко по-късно във вторник Кирил Добрев коментира пред журналисти, че е подал жалба в прокуратурата, защото не му е било позволено да гласува на последния пленум на БСП, въпреки че според решение на ВКС той е пълноправен член на Националния съвет на БСП.

"Единственото нещо, което остава на човек, на който са му нарушени правата, е да подаде жалба в полиция и в прокуратура", добави той.

Междувременно наблюдаващият прокурор по случая Георги Иванов от Софийската районна прокуратура даде кратък брифинг пред медиите, на който определи изказването на Нинова като "недопустимо". Според побвинителя тя цели отклоняване на вниманието от другите проблеми на хората. Подобно обяснение даде преди него и Добрев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG