Връзки за достъпност

Извънредни новини
Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Изборите: ГЕРБ иска да преговаря с всички партии за кабинет с "широка коалиционна подкрепа"

На 2 октомври в България се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това са четвъртите поред избори за последните две години. До този вот се стигна, след като правителството на Кирил Петков беше свалено от вот на недоверие.

19:55 5.10.2022

ГЕРБ ще има 67 места в следващия парламент, а “Продължаваме промяната” - 53. Това стана ясно от окончателните резултати от парламентарните избори на 2 октомври, обявени в сряда от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Трета по брой на депутатите в 48-ото Народно събрание ще бъде ДПС с 36 народни представители. “Възраждане” ще има 27 места в парламента, БСП ще има 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група ще бъде тази на “Български възход” с 12 депутати.

19:55 5.10.2022

“Български възход” ще участва в разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство. Това каза лидерът на партията Стефан Янев в интервю пред бТВ в сряда. Формацията на Янев е първата, която съобщи, че ще се отзове на поканата на ГЕРБ.

19:54 5.10.2022

Предложението на бившия премиер Бойко Борисов партията му ГЕРБ да състави евроатлантическо мнозинство заедно с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и други партии засега не среща подкрепа.

12:31 5.10.2022

7 партии събраха над 4% от гласовете на 02.10.2022 и влязоха в парламента. Вижте във видеото най-важното, което казаха лидерите им в първите 48 часа след вота.

Нито министър, нито депутат, нито премиер. Какво казаха политическите лидери след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

12:01 5.10.2022

ГЕРБ иска да преговаря с всички партии за кабинет с "широка коалиционна подкрепа"

ГЕРБ иска да преговаря с всички партии в следващия парламент за съставяне на “правителство с широка коалиционна подкрепа”. Това казаха трима представители на ГЕРБ в интервюта за трите национални телевизии в сряда.

“Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение”, каза Десислава Атанасова пред БНТ.

На въпрос дали ГЕРБ би се опитала да състави кабинет само с ДПС и “Български възход”, ако не получи подкрепа от други партии, Деница Сачева каза пред Нова телевизия: “Нека първо да изчерпим възможностите да направим правителство с широка коалиционна подкрепа, правителство по конкретни приоритети и теми, което да преведе България през кризите.”

Тя добави, че ГЕРБ ще търси консенсус около “евроатлантическата ориентация”.

Такава позиция изрази и Екатерина Захариева пред бТВ. Тя добави, че гледните точки на ГЕРБ и “Възраждане” по тази тема са “диаметрално противоположни”, но по други теми може да имат съвпадение.

“Когато става въпрос по външна политика, европейска, натовска ориентация - не виждаме “Възраждане” в такъв кабинет. Но по други теми защо не”, каза тя.

Захариева каза също, че по темата с геополитическата ориентация на страната между ГЕРБ и ДПС има съвпадение.

“Няма как да кажем, че ДПС не са евроатлантическа партия”, добави Захариева.

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи преговори между политическите партии под ръководството на преговорни екипи с лидери, външни на политическите сили. Той посочи няколко теми, по които ще се търси консенсус - евроатлантическата ориентация на страната и подкрепата за Украйна на фона на руската агресия, приемането на еврото.

19:21 4.10.2022

Соломон Паси прие поканата на ГЕРБ да е в контактна група за съставяне на "евроатлантическо мнозинство"

От партия ГЕРБ са поканили бившия външен министър Соломон Паси да посредничи при съставянето на правителство. Това става ясно от публикация на Паси в социалните мрежи. "Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евро-атлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент", пише Паси.

Във вторник ГЕРБ предложи правителство с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", което да управлява в подкрепа на Украйна и за въвеждане на еврото в България. Начинът да се постигне такава коалиция е разговорите да се водят под ръководството на преговорни екипи с лидери, външни на политическите сили.

Паси е основател на Атлантическия клуб в България. В периода 2001-2005 г. той е външен министър в правителството на Симеон Саксобурготски.

13:45 4.10.2022

"Последен шанс" за БСП. Зарков пак заговори за оставка на Нинова

Свикването на заседание на Националния съвет на БСП е "последен шанс" за бъдещето на левицата, след като тя остана на пето място на парламентарните избори в неделя. Това стана ясно от думите на служебния правосъден министър и член на ръководството на социалистите Крум Зарков пред бТВ.

По повод декларираното от председателката на БСП Корнелия Нинова нежелание да подаде оставка след поредния лош изборен резултат на партията Зарков коментира: "Поисках тази оставка когато бяхме трети, какво да кажа, когато сме пети."

Според него "още миналата година, когато влязохме в тежка спирала от загуби, партията трябваше да предприеме действия". Зарков добави, че ако има открито състезание за нов партиен лидер, той ще оповести решението си дали би участвал в него.

20:06 3.10.2022

В понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че избирателната активност на изборите на 2 октомври е най-ниската от 1990 г. насам. Колко души са гласували ще стане ясно до четвъртък, когато се очаква да бъдат обявени окончателните резултати от изборите.

Попитахме случайни минувачи в София дали са гласували. Почти всички, които се съгласиха да отговорят, бяха упражнили правото си на глас. Техните отговори вижте във видеото.

19:05 3.10.2022

"Това ще изкара хората на улицата". Христо Иванов отхвърли коалиция с ГЕРБ и ДПС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отхвърли възможността за участие в правителство с ГЕРБ и ДПС, както направиха и лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. От партията на Бойко Борсов все още не са коментирали резултатите от вота, който спечелиха, и намеренията си.

"Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно не защото на мен не ми харесва или не искаме да се прежалим, а защото реалността е, че това ще изкара хората на улицата. Това не е рецепта за стабилизация, а за дестабилизация на страната. Така само ще задълбочим политическата криза", каза лидерът на "Да, България" пред bTV.

Той добави, че ГЕРБ са имали много време да осъзнаят, че дори да спечелят изборите, нямат план и партньор с когото да управляват. А причината за това е, че отказват да поемат каквато и да било отговорност за корупционния модел, който "не започна по тяхно време, но разцъфтя с негласната коалиция с ДПС".

Той коментира, че не вижда как може да се направи и правителство с участието на ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната" - по същата причина.

"Сега нека да направят управление с "Възраждане" и ДПС, нали заедно сваляха правителството, да видим как ще им се получи. Но не мисля, че и помежду си ще влязат в такъв танц", добави Иванов.

Десният политик каза още, че е много вероятно пак да се тръгне към избори, затова трябва да се намеси държавният глава.

"Президентът Радев да излезе от своята абаносова кула, в която той смята, че е достатъчно да си говори със своите министри и хората от пловдивското братство, които го обикалят, и да свика във формат Консултативен съвет по национална сигурност политическите сили, които да изработят план и график за нещата, които парламентът трябва да свърши", каза Христо Иванов, според когото трябва да стане ясно и какво има право да прави служебният кабинет.

17:14 3.10.2022

"Благодаря за доверието, всичко предстои". Слави Трифонов с първи коментар за изборите

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов направи първи коментар след изборите. При 100% обработени протоколи от изборните секции в страната партията му не влиза в парламента с резултат едва 3,83% от гласовете.

"Уважаеми приятели, скъпи приятели, най-ценният подарък, който един човек може да направи на друг човек, е да му се довери. Доверието е безценен подарък. На всички, които гласуваха за “Има такъв народ” и ни се довериха - благодаря от мое име и от името на моите колеги. Оценявам го безапелационно и съм ви задължен безгранично", написа в профила си във Фейсбук Трифонов, без да коментира лошия резултат на партията, която миналата година спечели един от проведените парламентарни избори.

Той нарече "истински воини" всички, които са работили за кампанията на ИТН.

"И на всички, които ни подкрепят, и на всички, които злорадстват, ще кажа само: Всичко тепърва предстои", написа още Трифонов.

15:50 3.10.2022

При 100% обработени протоколи - 7 партии в НС, "Български възход" влиза, ИТН - не

Седем партии влизат в новия парламент, сред тях не е "Има такъв народ" - това потвърждават последните данни на ЦИК от вота при обработени 100.00% протоколи от избирателните секции в страната. ГЕРБ-СДС водят с 5%, "Възраждане" изпреварва БСП, а явилата се за първи път "Български възход" на Стефан Янев минава чертата за влизане в Народното събрание.

Резултатите в цифри са:

ГЕРБ-СДС - 25,33% (634 649 гласа)

"Продължаваме промяната" - 20.20% (506 071 гласа)

ДПС - 13.76% (344 625 гласа)

"Възраждане" - 10.17% (254 925 гласа)

БСП - 9.30% (232 947 гласа)

"Демократична България" - 7.44% (186 511 гласа)

"Български възход" - 4.62% (115 867)

"Има такъв народ" остава под чертата с 3.83% (96 065 гласа). По-рано обаче един от говорителите на ЦИК - Цветозар Томов, уточни, че все още се очакват окончателните данни от изборите в чужбина, където партията на Слави Трифонов събира над 4 на сто и това може да промени крайния резултат.

При 100% обработени протоколи от ДПС е с най-висок резултат в чужбина - 31.80%, втори са ПП - с 22.26%, трети – „Възраждане“ - с 14.46%, четвърти са „Демократична България - обединение“ - с 9.85%. След тях се нареждат ГЕРБ-СДС с 8.99%, „Има такъв народ“ - с 4.74%, БСП - с 2.13% и „Български възход“ - с 1.98%.

С "Не подкрепям никого" в страната са гласували 87 634 души, а извън страната - 3883.

14:32 3.10.2022

Корнелия Нинова няма да подаде оставка въпреки петото място на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че тя и ръководството на БСП няма да подадат оставка, въпреки лошия резултат на партията на изборите. Левицата за първи път се нарежда едва на пето място, изпреварена и от "Възраждане". При 99.99% обработени протоколи социалистите получават 9,3%, а партията на Костадин Костадинов - 10,17%.

"Очаквахме по-добър резултат. Резултатът ни не е добър, но не драматизираме и няма да подаваме оставка. Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП", каза още Нинова в първо изявление след вота.

Цялото ръководство на БСП се събра в партийната централа на "Позитано 20"
Цялото ръководство на БСП се събра в партийната централа на "Позитано 20"

Тя отказа да се оттегли от лидерския пост и след предишните няколко избори, въпреки призивите на вътрешната опозиция. Сега тя организира подписка за насрочването на нов конгрес за избор на председател на БСП.

„Ще обсъдим резултата на Национален съвет в събота”, добави Нинова и изтъкна, че разликата с "Възраждане" е по-малко от 1%.

"Очакваше се "Възраждане" да имат ръст, не очаквахме да са пред нас, но това са фактите. Ще си вземем поуките и ще вървим напред", каза още тя.

Нинова увери, че БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и няма да влиза в съюзи с тях и ДПС. Няма да подкрепят и експертен кабинет, който според нея е "опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности".

12:08 3.10.2022

Резултатите от чужбина може да вкарат ИТН в парламента, избирателната активност е най-ниската от 1990 г.

Окончателните резултати от парламентарните избори се очаква да бъдат обявени до четвъртък. Има шанс с гласовете от чужбина „Има такъв народ“ (ИТН) да преминат 4-процентовата бариера и да влязат в парламента. Това съобщи пред медиите говорителят и зам.-председател на ЦИК доц. Цветозар Томов в понеделник.

При обработени 99.95% протоколи данните сочат, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25.34%, "Продължаваме промяната" е втора - с 20.20%, трета е ДПС - с 13.74%, четвърта е "Възраждане" - с 10.17, БСП остават след тях с 9.30%, следвани от "Демократична България" - със 7.45%. Партията на Стефан Янев "Български възход" влиза в НС с 4.63%, а засега ИТН остава под чертата с 3,8 на сто от гласовете.

От ЦИК очакват до края на деня да получат резултатите от всички секции. Следва повторно въвеждане на данните и други етапи на обработка, които могат леко да се отразят на резултатите, уточни Томов.

След като бъдат ясни окончателните резултати, ще се разбере и точната избирателна активност.

"От данните досега гласувалите са малко над 2,5 млн. души. Те ще се променят още, но вече спокойно мога да кажа, че това са изборите с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1990 г. насам.", заяви говорителят на ЦИК.

Ако НСИ беше обявил данните от преброяването на населението по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира още Томов. Статистическият институт излезе с резултатите от последното преброяване през 2021 г. в понеделник, затова за разпределението на мандатите са използвани данните от предишното - през 2011 г.

"След като вече има нови данни вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори", уточни говорителят на ЦИК.

10:52 3.10.2022

Какво ще е разпределението на мандатите в НС?

При 96% обработени протоколи прогнозата на социологическа агенция „Маркет линкс“ за разпределението на мандатите на партиите в парламента е следната:

ГЕРБ-СДС - 67 места

„Продължаваме промяната“ - 54

ДПС - 35

„Възраждане“ - 27

БСП - 25

„Демократична България“ - 20

„Български възход“ - 12.

„ГЕРБ-СДС трябва да опита и съм убеден, че ще го направи, да сформира кабинет, само че въпросът е с каква формула“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“ пред bTV.

Той смята, че ще се търси широка отворена формула, която по-някакъв начин може да бъде надпартийна.

„Вариантите пред ГЕРБ са ДПС да подкрепи такъв кабинет. Г-н Борисов нееднократно заявява, че ще търси подкрепата на ДБ, аз не съм убеден, че това е възможно да се случи. В този смисъл остава или „Възраждане“, или „Български възход“, каза социологът.

09:12 3.10.2022

Няма да правим обща парламентарна група с ДБ, каза Кирил Петков

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков съобщи, че няма да сливат парламентарната си група с тази на "Демократична България", която им предложи обединение още преди вота.

"Това не е резултатът, на който се надявахме. Ако ни сложите между дясно и ляво, ние сме точно център", каза той пред БНТ в деня след вота.

При над 99% обработени протоколи от ЦИК ПП получава малко над 20% и остава на 5% зад ГЕРБ. Обяснението на Петков за резултата е, че заради скъпия живот много хора в малките населени места са се разочаровали и не са отишли да гласуват.

"Ние сме в позиция на конструктивна опозиция, ще реагираме, ако видим обръчи от фирми. Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, няма как да преговаряме с ГЕРБ и Делян Пеевски. Задължително е ГЕРБ да сформира правителство. Първата политическа сила носи голяма отговорност. Имат голям избор - ДПС е логичен коалиционен партньор, например, и "златен пръст" от "Възраждане", вече го направиха с "Атака", добави Петков.

Петков каза още, че няма идея какво точно представлява партията на Стефан Янев "Български възход". "Няма ясна визия кой и как стои отзад и каква е крайната политика на партията", добави той.

07:55 3.10.2022

ГЕРБ води с 5%, "Възраждане" е преди БСП, ИТН остава под чертата, при 99% резултати на ЦИК

При 99.40% обработени протоколи резултатите от изборите според ЦИК потвърждават, че 7 партии влизат в Народното събрание. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 5% преднина, ДПС се нареждат трети, а "Възраждане" на Костадин Костадинов, която удвоява резултата си, изпреварва БСП, оставяйки я едва пета.

Партията на Стефан Янев "Български възход", която за първи път се явява на избори, влиза в парламента. А под чертата остава "Има такъв народ" на Слави Трифонов, която през юли 2021 година спечели с 24%.

Точните резултати са:

ГЕРБ-СДС - 25.37% (632 097 гласа)

"Продължаваме промяната" - 20.21% (503 549 гласа)

ДПС - 13.66% (340 211 гласа)

"Възраждане" - 10,17% (253 321 гласа)

БСП - 9,32% (232 101 гласа)

"Демократична България" - 7,46% (185 753 гласа)

"Български възход" - 4,64% (115 558 глас)

"Има такъв народ" - 3,83% (95 505 гласа)

С "Не подкрепям никого" са гласували 86 124 души.

При 94.97% обработени протоколи в ЦИК за вота извън страната разпределението на гласовете към 6:00 часа на 3 октомври е следното: ДПС - 32.09%, ПП - 22.11%, "Възраждане" 14.30%, ДБ - 16 338 гласа, ГЕРБ-СДС - 8.96%, ИТН - 4.70%,
БСП - 2.14%.

02:54 3.10.2022

ГЕРБ са първи, а "Възраждане" са пред БСП според резултатите от ЦИК при 52% обработени протоколи

ГЕРБ са първа политическа сила, "Възраждане" изпреварва БСП, а "Има такъв народ" е на ръба за влизане в парламента. Това сочат резултатите на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 52% от протоколите. Според данните, които са актуални към 2 часа на 3 октомври, в парламента влизат осем партии:

ГЕРБ - 25,64%

"Продължаваме промяната" - 20,87%

ДПС - 11,61%

"Възраждане" - 10,67%

БСП - 9,61%

"Демократична България" - 7,3%

"Български възход" - 4,8%

"Има такъв народ" - 4,04%

23:33 2.10.2022

"Демократична България" ще коментира изборите след публикуването на окончателни резултати

„Демократична България“ ще коментира изборите след публикуването на окончателни резултати, написа съпредседателят на формацията Христо Иванов във Фейсбук.

Той добави, че след тези избори резултатът е „още по-фрагментиран парламент“.

„И, за съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната“, написа още Иванов.

23:26 2.10.2022

ДПС не изключи възможността за коалиция с ГЕРБ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ, както и с „Демократична България“.

„Предизборните разделителни линии или предполагаеми съюзи остават в предизборната кампания. Когато има редовно избрано Народно събрание, можем да говорим с всички, които са отговорни към решаване на проблемите на хората и към нашите съюзнически партньори, в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство и правителство“, каза той в отговор на въпрос на брифинг.

Карадайъ добави, че за пореден път българските граждани не са овластили никого да управлява еднопартийно и така са изпратили силен знак - “че политиците трябва да си говорят, да търсят коалиция“ за решаване на кризите, а не „да се противопоставят и да се мразят“.

Председателят на ДПС избегна отговор на въпроса дали партията би приела мандат за съставяне на кабинет, като каза, че това са "бъдещи несигурни действия". Но независимо дали това ще стане или не, призовават за диалог и нормалност в политиката.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и членове на партията дават пресконференция
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и членове на партията дават пресконференция

23:09 2.10.2022

Първите резултати и конфигурацията в новия парламент с коментарите на журналиста Сашо Диков и влогъра Стефан Попов-Чефо, както и включвания от Варна, Шумен, Монтана, Благоевград и от турския град Чорлу гледайте в изборното студио на Свободна Европа.

Заредете още

XS
SM
MD
LG