Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Янев ще участва в разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство


Стефан Янев с членове на партията си "Български възход"
Стефан Янев с членове на партията си "Български възход"

“Български възход” ще участва в разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство. Това каза лидерът на партията Стефан Янев в интервю пред бТВ в сряда. Формацията на Янев е първата, която съобщи, че ще се отзове на поканата на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова във вторник формациите в 48-ото Народно събрание да излъчат контактни групи без участието на партийни лидери, които да договорят общи приоритети по отношение на позицията на България спрямо Русия и войната в Украйна, влизането на България в еврозоната и съдебната реформа.

Всички партии партии без “Български възход” засега не са изразили подкрепа за това предложение.

Стефан Янев каза, че партията му е готова да води разговори за съставяне на кабинет с всички партии в Народното събрание.

“Смисълът на политиката е в диалога. Предложението от ГЕРБ за създаването на т.нар. политически борд, който да е надпартиен, е добро и ще изпратим наши представители”, каза Янев. Той уточни, че би участвал и в коалиционно правителство, но не на всяка цена.

Стефан Янев беше служебен премиер два пъти през 2021 г. в назначени от Румен Радев правителства. Той стана военен министър в коалиционното правителство на Кирил Петков, но беше отстранен от поста след като отказа да нарече войната в Украйна “война”.

В сряда пред бТВ Янев каза, че би участвал и в коалиция, която иска България да изпрати оръжие на Украйна. Подкрепата за Украйна е едно от условията на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG