Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рецепта за създаване на проблем". Офертата на Борисов за преговори за кабинет не среща подкрепа


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Предложението на бившия премиер Бойко Борисов партията му ГЕРБ да състави евроатлантическо мнозинство заедно с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и други партии засега не среща подкрепа.

Борисов призова във вторник формациите в 48-ото Народно събрание да излъчат контактни групи без участието на партийни лидери, които да договорят общи приоритети по отношение на позицията на България спрямо Русия и войната в Украйна, влизането на България в еврозоната и съдебната реформа. От страна на ГЕРБ Борисов лансира като преговарящи бившия външен министър в кабинета "Сакскургготски" (2001-2005) Соломон Паси и президента между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев.

"Цялото упражнение на Борисов е просто подготовка за следваща предизборна кампания", коментира ден по-късно в интервю за "Дойче Веле" съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

По думите му Борисов не е предложил "нищо конкретно" като мерки срещу корупционния модел в България и реформирането на прокуратурата, Висшия съдебен съвет (ВСС) и държавните регулатори и служби, които са сред основните приоритети на ДБ.

Иванов е на мнение, че от ГЕРБ "продължават да избягват темата", а в комбинация с хипотетично участие на ДПС в управляващо евроатлантическо мнозинство "това става рецепта за създаване на проблем, а не за намиране на някакво решение". Той добави, че "за да можем да говорим за каквото и да било работещо решение, във формулата трябва да присъства "Продължаваме промяната" (ПП).

Лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обявиха още в изборната вечер, че формацията им няма да се коалира с ГЕРБ и ДПС, защото това е сред основните ангажименти към техните избиратели.

Свободна Европа отправи запитване към пресцентъра на "Продължаваме промяната" дали има промяна в позицията ѝ след отправената от Борисов оферта във вторник, но оттам не пожелаха да коментират.

Макар че лидерът на ГЕРБ не изключи възможността за участие в евентуалното бъдещо мнозинство и на други партии, засега нито една от представените в бъдещия парламент сили не е декларирала намерение да участва в преговори с Паси и Плевнелиев.

"Няма партийно решение", отговориха на този въпрос от пресцентъра на ДПС пред Свободна Европа. Движението на Ахмед Доган регистрира трети резултат на изборите в неделя

Лидерът на наредилата се на четвърто място проруска партия "Възраждане" Костадин Костадинов засега поддържа тезата, че съпартийците му биха подкрепили правителство, излъчено само с техен мандат. Конституцията предвижда, че ако първите две формации не успеят да сформират кабинет, президентът връчва последния, трети мандат на някоя от останалите сили по негов избор.

"Винаги сме казвали, че единственият мандат, който "Възраждане" ще подкрепи, е мандатът на "Възраждане". "Възраждане" е готова със свой състав на кабинет. "Възраждане" е готова да вземе третия мандат, ако, разбира се, президентът реши това нещо", каза в сряда Костадинов.

От изборната вечер насам от БСП няколко пъти отхвърлиха възможността да се коалират с ГЕРБ и ДПС. Това беше декларирано и от председателката на социалистите Корнелия Нинова, и от други техни представители.

"ГЕРБ са първи, това го признаваме. Ние ще сме опозиция, няма нищо драматично в това, били сме доста време така. Понеже това е волята на български избирател, то ГЕРБ сега носят отговорността. Ние няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и ДПС", каза и избраният за депутат от левицата Явор Божанков във вторник пред бТВ.

Той припомни, че именно ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу кабинета "Петков", който беше подкрепен още от бившия коалиционен партньор на ПП, БСП и ДБ - "Има такъв народ", както и от ДПС и "Възраждане". Затова Божанков призова тези партии да си "направят заедно кабинет".

Единствено лидерът на най-малката партия в бъдещия парламент "Български възход" - Стефан Янев, досега е изказал принципната си позиция, че е готов на "всякакъв вид коалиция, която е в интерес на българските граждани". По-късно в сряда той обяви, че формацията му ще участва в преговори за мнозинство с ГЕРБ.

Нито министър, нито депутат, нито премиер. Какво казаха политическите лидери след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG