Връзки за достъпност

Извънредни новини

Синът на кмета, студентка, приятел на Борисов. Кой спечели преференциите в ГЕРБ


Във Варна Славена Точева подобрява рекорда си по преференции в сравнение с април 2021 г.
Във Варна Славена Точева подобрява рекорда си по преференции в сравнение с април 2021 г.

Шампионите по преференции от листите на ГЕРБ мобилизираха гласоподавателите си в неделя. Това показват протоколите от секционните избирателни комисии в Благоевград, Шумен, Хасково и Варна. А имената на кандидатите не са случайни.

Традиционните рекордьори по преференции от ГЕРБ запазват високите си резултати, показа проверка на Свободна Европа. Става дума за хора от листите на партията на Бойко Борисов в областите Благоевград, Шумен, Хасково и Варна, които получават много преференции и пренареждат листите.

Използването на преференция при гласуването е възможност избирателят да посочи конкретен кандидат, когото подкрепя. Когато един кандидат за депутат от по-ниско място в листата събере повече гласове от водача, той може да го измести. Като гласове за водача се броят бюлетините без отбелязана преференция, плюс тези, в които изрично е отбелязан неговият номер.

Пренареждането на листите нямаше да прави впечатление, ако имената на кандидатите бяха случайни. Те обаче се появяват всеки път при последните няколко вота.

Синът на кмета

Резултатът на коалицията ГЕРБ-СДС в област Благоевград е по-добър в сравнение с изборите през ноември 2021, но гласовете са далеч от броя на хората, които са подкрепяли партията на Бойко Борисов през април 2021 г.

Стефан Апостолов
Стефан Апостолов

Независимо от промяната на общия резултат има един човек, за когото избирателите в района твърдо гласуват. Това е Стефан Апостолов, син на дългогодишния кмет на Симитли.

Характерно за него е, че пореден път е последен в листата на ГЕРБ-СДС, но със силен преференциален вот я пренарежда. Така е и сега. Преференция за Апостолов са отбелязали 7357 души. Това е с над 500 души повече в сравнение с ноември. Резултатът на Апостолов го нарежда на второ място в листата на ГЕРБ-СДС.

Прави впечатление, че водачът в листата Росен Желязков е увеличил почти двойно личния си вот – от 659 преференции през ноември, на 1146 през октомври 2022 г.

Рекордьорът със златната торта

Рекордът по преференции в област Хасково се държи от Георги Станков. Бившият директор на Регионалната дирекция по безопасност на храните в Хасково е събрал с 35 на сто повече преференции на изборите в неделя в сравнение с изборите през ноември 2021 г. Преди година за него са гласували 2997 души, а в неделя – 4617. Станков обаче остава далеч от рекорда си през април 2021 г., когато успя да събере 13 655 преференции.

Георги Станков
Георги Станков

Резултатът му сега не е достатъчен, за да го изведе на първо място в листата, където водачът Делян Добрев значително е подобрил преференциалния си резултат спрямо ноември – от 1353 на 2155 лични преференции. Това, заедно с общия вот за ГЕРБ-СДС, гарантира лидерското му място.

Коалицията ГЕРБ-СДС в Хасково също подобрява общия си резултат в сравнение с предишните избори, но гласовете са двойно по-малко спрямо април 2021 г.

Името на Станков стана популярно през 2018 г. Тогава "Офнюз" публикува снимка от негов рожден ден, на която той празнува със златна торта, декорирана със захарни пачки от банкноти от 500 евро, негов портрет и депутатската му карта.

Подкрепа за приятел

Илтер Бейзатов
Илтер Бейзатов

Най-много преференции в Шумен отново събира бизнесменът Илтер Бейзатов, втори в листата на ГЕРБ-СДС в областта. За него са гласували 2605 души, което е с 382 преференции повече в сравнение с изборите през ноември. В секциите във Вълнари и Църквица около 80 на сто от гласувалите за ГЕРБ-СДС са посочили с преференция името на Илтер Бейзатов.

Бейзатов и баща му Бейзат Яхя са бивши активисти на ДПС и във времето са демонстрирали близки отношения с Бойко Борисов. Яхя беше един от директорите на Североизточното държавно предприятие - Шумен (СИДП).

Варна вече не е изненада

Във Варна Славена Точева подобрява рекорда си по преференции в сравнение с април 2021 г. Тогава тя излезе напред в листата с 6803 преференции и от 25-а в листата на ГЕРБ, се нареди след водача.

Славена Точева
Славена Точева

На изборите в неделя Точева е събрала 7306 преференции. Това отново я извежда на второ място след водача Даниел Митов.

Славена Точева е депутат в три поредни парламента през 2021 г. В официалната ѝ биография се посочва, че е последна година бакалавър "Управление на туризма" в Стопанска академия "Димитър А.Ценов" в Свищов. Работила е като еколог в две компании.

"Офнюз" пише, че тя е била част от журито на конкурс за Мис Варна като представител на нощен клуб.

Точева е била съдружник в една фирма с Дениз Сакаллъ, син на бившия председател на ДПС-Варна Ведат Сакаллъ. През 2017 г. обаче тя прехвърля целия си дял на Сакаллъ.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

XS
SM
MD
LG