Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария приема нов антикорупционен закон в опит да запази еврофинансирането си


Унгарският премиер Виктор Орбан присъства на есенната сесия на парламента в Будапеща, Унгария, 26 септември 2022 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан присъства на есенната сесия на парламента в Будапеща, Унгария, 26 септември 2022 г.

Парламентът на Унгария прие първия от поредица антикорупционни закони в понеделник, съобщи Ройтерс. Така страната се опитва да запази финансирането си от Европейския съюз (ЕС).

През 2020 г. ЕС за първи път обвърза европейските фондове с прилагането на върховенството на закона в страните членки. В тази връзка Унгария е първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби милиарди евро финансиране.

В понеделник мнозинството от управляващата партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан прие изменение на наказателния кодекс, като 136 депутати гласуваха "за", 7 - "против", а 14 се въздържаха.

В средата на миналия месец Европейската комисия предложи около 7,5 милиарда евро за Унгария да бъдат спрени. Като причина бяха посочени недостатъците на унгарската система за обществени поръчки.

Още тогава стана ясно, че Комисията ще даде възможност на Унгария да покаже волята си за реформи като начин да запази финансирането си. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан тогава каза, че освен обещания ще са нужни и действия.

Три дни след това унгарското правителство каза, че е готово да изпрати нови закони в парламента, за да преодолее възраженията на Брюксел.

Предложението за замразяване на до 65% от полагащите се на Унгария средства по кохезионните програми ще бъде разгледано от Европарламента в Страсбург в сряда, два дни след първия приет антикорупционен закон.

За над 10-годишното си управление Виктор Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените. Също така той успя да подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди.

Орбан отрича Унгария да е по-корумпирана от останалите страни в блока. Въпреки това разследване на Ройтерс от 2018 година установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към членове на своето семейство и към свои приятели. Според правозащитни организации това е довело до забогатяване на вътрешния му кръг и му е помогнало да задържи властта си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG