Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бързо и мощно". Украйна напредна на юг с над 30 км за 2 дни


Украински военни близо до освободения наскоро град Лиман, Донецка област, 4 октомври 2022 г.
Украински военни близо до освободения наскоро град Лиман, Донецка област, 4 октомври 2022 г.

Украинската армия бързо напредва на юг, в Херсонска област. „Положението на юг е трагично“, пише в един от прокремълските канали в Телеграм. „Преломният момент ще настъпи още тази зима“, смята бившият руски премиер Михаил Касянов, днес в опозиция на Кремъл.

От два дни се говори за това, но потвърждението дойде чак късно вечерта във вторник от президента Володимир Зеленски – украинската армия „достатъчно бързо и мощно“ напредва в южната Херсонска област.

Ето три сигурни новини оттам:

  • Украйна си е върнала над 10 населени места;
  • Русия потвърждава, че е отстъпила с около 30 км за два дни;
  • Украйна спазва стриктно режима на „информационна тишина“, новините идват до нас доста след като са се случили.

Кои са местата

Зеленски съобщи за 8 освободени села в Херсонска област, но каза, че списъкът е по-дълъг – Давидов брод, Голяма и Малка Александровка, Любимовка, Хрешченевка, Золота Балка, Биляивка, Украинка.

Видеа, публикувани в социалните мрежи от украински военни, добавят към този списък и селата Староселие и Новопетровка.

На картата, обновявана всеки ден от руското военно министерство, във вторник се виждаше, че посочените села са вече под украински контрол.

Това е всъщност една долина

Повечето от тези населени места се намират на бреговете на река Ингулец. За трима военни кореспонденти на Кремъл тази река е вече „отписана“ за руските части. Те говорят за бягство на руските войници и оставаща рехава руска отбрана, в която на километър фронтова линия е имало само по 20-30 руски бойци.

Причината, поради която военни кореспонденти на Москва описват това, е възмущението им от руското военно командване. Те го винят за лошо управление на „кризата на фронта“ и загуба на руските позиции.

Едно от селата, върнати обратно под украински контрол, е Давидов брод. То е само на 50 км от стратегическия град Нова Каховка и на 76 км от главния град Херсон. Освобождаването и на двата би означавало бързо връщане и на останалата част от областта.

Селата са повече, километрите – също

Всъщност са освободени не 8, не 10, а 50 населени места в Херсонска област. Това число посочи във вторник украинският заместник-министър на вътрешните работи Евгени Енин.

Тази информация се допълва и от твърдение на депутата от областното събрание на Херсонска област Сергей Хлан пред телевизия Current Time. Той казва, че само от видеата, чиято геолокация може да се провери, става ясно, че Украйна е стигнала до село Дудчани в Херсонска област. То се намира на река Днепър, близо до стратегическата нова Каховка.

„Защитата на руската армия е пробита отвсякъде“, каза Хлан.

Как е била подготвяна южната контраофанзива

Сергей Хлан твърди, че контранастъплението на Украйна е станало възможно след половин ден радио блокада на руските военни части – те не са имали достъп до никаква комуникация със своите командири, нито помежду си. Не са можели да използват дроновете си, нито системите си за проследяване.

Подобна тема се обсъжда в последните дни и в Телеграм каналите на руските военни кореспонденти. Както написа един от тях, комуникационните им канали са стари, лесно се прихващат от украинските сили, а освен това се и блокират – така, че руските части да не могат да чуят заповедите до тях.

Две реакции

„Преломният момент [във войната] ще настъпи още тази зима, казва бившият руски премиер Михаил Касянов. Той твърди, че единственият план „Б“ на Путин е да заплашва с ядрено оръжие, и той вече го е използвал. След много други грешки той е направил основната – да обяви мобилизация, с което „сам се е вкарал в ъгъла“, смята Касянов.

Касянов беше премиер в първите години на управлението на президента Путин (2000-2004). Разколът между двамата се дължи на виждането им за „Газпром“. От 2005 г. Касянов е в опозиция на Кремъл.

Според украинските военни бърза победа на Киев в Херсонска област не бива да се очаква и не трябва да се мисли, че щом за по-малко от месец е била освободена Харковска област, същото ще се повтори и около Херсон.

Двете области имат различна география, казва Наталия Гуменюк, началник на обединения пресцентър на украинското Оперативно командване „Юг“. „Целият терен на юг е набразден от широки реки, местността е открита, не е защитена от висока растителност и това не е благоприятно за директен сблъсък“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG