Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна си върна ключовия град Лиман в Донецка област


Украински войник в покрайнините на Лиман
Украински войник в покрайнините на Лиман

Украинските сили влизат в град Лиман, ключов железопътен възел в Донецка област, съобщи украинското министерство на отбраната. Русия потвърди, че силите ѝ “се изтеглят” от Лиман.

Лиман е важен град за руските сили, защото те го използват като логистичен център за военните си действия в северната част на Донецка област. Неговото връщане в ръцете на украинските сили ще бъде най-сериозният удар за руската армия откакто контранастъплението на Киев я изтласка от ключови градове в Харковска област.

Видео в социалните мрежи показва как украински войници развяват украинското знаме над табелата на града. Клипът е публикуван от шефа на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Йермак. На него се виждат двама войници.

“Днес е 1 октомври. Развяваме нашето държавно знаме и го слагаме на нашата земя”, казва единият от войниците. “Лиман ще бъде Украйна.”

В събота около обяд говорител на украинското Източно командване съобщи, че селата край Лиман са освободени. По думите на говорителя Серхий Череватий в района на Лиман са обградени около 5000 руски военни.

По-късно в събота страницата в Туитър Министерството на отбраната на Украйна също публикува клипа и написа, че украински войници влизат в Лиман.

Накрая руското военно минитерство съобщи, че руските сили се изтеглят от Лиман “заради заплаха от обграждане”.

По думите на Серхий Череватий връщането на Лиман в ръцете на украинските сили ще им позволи да напреднат в Луганска област по посока на Северодонецк, който сега също е окупиран от Русия.

Новината за напредъка на украинските сили в Лиман идва след като руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири области на Украйна, сред които и Донецка област, в която се намира градът.

Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи. Те бяха проведени седмица след успешната украинска контраофанзива в Харковска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG